Строителят на стадион Христо Ботев е избързал с изтеглянето на

...
</TD
>Строителят на стадион Христо Ботев е избързал с изтеглянето на
Коментари Харесай

От Общината за Колежа: Не можем да нарушаваме решенията на ОбС Пловдив

Строителят на стадион " Христо Ботев " е избързал с изтеглянето на техниката от обекта. Бил е наясно, че първо би трябвало да влезе в действие заповедта на кмета за новия възложител от страна на Община Пловдив. От през днешния ден, 1 март 2023 година, това  отговорно лице е директорът на дирекция " Обществени поръчки " Тодор Тодоров. Възложителят не може да подписва никакви възлагателни писма, преди да влезе в действие кметската заповед, разяснява пред Plovdiv24.bg инж. Атанас Чилингиров от община Пловдив.

Ситуацията в детайли е разисквана на среща в общината по-рано през вчерашния ден и - шеф на консорциума, извършващ строителството, е бил наясно, че няма по какъв начин новият възложител да подпише нещо отвън пълномощията си. Въпреки това Филипов е декларирал, че стопира работа, в случай че до края на работния ден не се подпише възлагателното писмо. 

На сесията на Общински съвет - Пловдив на 9 февруари т.г. бе взето решение да се сформират две комисии. Едната е за проучване на качеството на изпълнените досега строително-монтажни работи на стадион " Христо Ботев ". Втората е за преглед на актове и протоколи за отчитане на строително-монтажните работи на стадион " Христо Ботев ", актове и протоколи по  строителството, нововъзникнали строително-монтажни работи, ценообразуване, индексации, както и при сформиране на възлагателни писма. 

" Общинският съвет е локалният законодателен орган, неговите решения са наложителни за общината и всички общински звена са длъжни да ги съблюдават. Изпълнителят обаче не възприема това. Разбирам го, тъй като всеки ден престой коства доста пари, които излизат от джоба му, само че не можем да нарушаваме решенията на Общинския съвет " - разяснява инж. Чилингиров.

Двете комисии ще заседават поредно на 2 март. В 10,00 ч. е съвещанието по качеството на създаване на обекта, с цел да се одобри Акт 19. Тази комисия ревизира, подписва, заплаща и утвърждава възлагателните писма. Час по-късно е съвещанието на втората, която преглежда документите. За идната седмица е планувана инспекцията на терен.

" Бях оптимист, че стадий 1:1 ще приключи в период до 31 март, само че в този момент съм обезверен. Този стадий включва структурата на браншове А и В, отчасти покриване на бранш А и включване на всички системи. Всяко прекъсване значи, че няма да успеем да въведем оборудването в употреба за този толкоз значим мач през април сред " Ботев " и " Левски " - сподели инж. Чилингиров.

Тепърва следва да се направи и индексация по контракта с ДЗЗД " Колежа ". Строителят твърди, че е усвоил 4 376 384 лева с Данък добавена стойност от 11-те милиона общински заем и на комисията на следващия ден ще се преглежда защо тъкмо са изхарчени парите. По думите на, той към този момент е почнал да прави разноски и по утвърдените с решението на Общинския съвет бюджетни средства на разсрочено заплащане за три години. За 2023 година сумата е в размер на 5 358 699 лв..



За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР