Социолога Андрей Райчев в интервю за предаването България, Европа и

...
</TD
>Социолога Андрей Райчев в интервю за предаването България, Европа и
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Борисов има двойна игра

Социолога Андрей Райчев в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Г-н Райчев, какво сподели първият тест на госпожа, а точно – първите диалози, които тя организира с парламентарно показани партии? 

Ами, сподели, че е допустимо това държавно управление, макар че не изглеждаше по този начин авансово. 

Показа, че е допустимо да има държавно управление? 

Да, да. Не, хайде ще го кажа по-слабо – не е невероятно. Изглеждаше невероятно, в този момент към този момент не наподобява невероятно. Което не значи, че е станало. И ще ви кажа за какво. Защото тук има двойна игра, не от страна на Габриел, а от страна на Борисов. Той договаря, действително договаря и не изключва тоя вид, а второ – че готви третия мандат вероятно, тъй като на третия мандат диалозите ще са сред същите партии.  

Г-н Райчев, през днешния ден чухме от една сериозна поръчка. Тя сподели, че е първо ще се занимае с основния прокурор. Как възприемате вие това? 

Най-силното нещо, което направи Христо Иванов преди три месеца, защото той авансово, преди изборите разчете тази обстановка, която ще възникне, е да предложи да има договаряния и на тази база – държавно управление. А договарянията бяха за правосъдната система. Централно място в тия договаряния заема, несъмнено, въпросът с основния прокурор. С този ход в действителност и ГЕРБ въобще дава отговор на питането те свързани ли са с основния прокурор на живот и гибел и е ли правосъдната промяна нещо, което е нежелателно за тях. Той сподели: да, налага се и ние бихме желали да сменим основния прокурор да вземем за пример. Т.е. това е един доста тъничък, забавен, малко непредвиден ход против " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ – ето, ние и без вас това ще го вършим. Защото постоянно се е считало, че Движение за права и свободи и ГЕРБ пазят основния прокурор, а " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ го смъкват. А в този момент излиза, че те споделят " Ами ние ще го свалим сами или най-малко ще предизвикваме това “. Защото не забравяйте, сред това министърът на правораздаването да предложи това и да стане е голяма разлика. Така че те малко безвъзмезден обяд получават.

А отсъствието на Борисов и Нинова даже какво приказва за вас на днешните срещи? 

Трябва да си доста вътре и да знаеш какво са си говорили тъкмо. Това са дребни детайлности, само че като виждам, Българска социалистическа партия споделя " Да “, или най-малко доста е близо от това. Движение за права и свободи споделят " Да “, " ИТН “ се държи непретенциозно, само че може би ще взе участие, само че те споделят " Ние не сме детайл от болшинството “, по този начин си оставят врата отворена. И в действителност Борисов е индивидът, който сега държи всички порти отворени – мога и да го направя, мога и да го направя. Не е споделил, че стане, само че задоволително е да покаже, че може да стане, и това е доста мощно в негова изгода. 

Колко вероятен е, господин Райчев, съгласно вас тогава разновидността за четворна коалиция сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН “? 

Доскоро аз споделях 1/3 възможност, в този момент споделям 40 на 100. Значи аз ги споделях по този начин – 1/3 да стане това, 1/3 да вървим на избори и 1/3 за третия мандат. Сега споделям 40 на 100: 20 на 100 – избори, 30 на 100 – трети мандат. Защото имайте поради – скърбя, че ще се повторя, само че не съм сигурен, че го споделих ясно – това, което те вършат, е в действителност подготовка и за трети мандат. На третия тур това може същото да се състои, единствено че с различен титуляр. 

Друга настройка като цяло? 

Ами вижте, тук не би трябвало да се не помни - Борисов в никакъв случай не е казвал, че това ще бъде държавно управление за четири години. Нещо повече, един път той сподели " Това ще е държавно управление за 6 месеца “. Т.е. той ще провежда нещо като краткотрайно държавно управление, което да размени служебното, което ще му даде, несъмнено, нови карти в ръцете, козове. 

Г-н Райчев, коя партия съгласно вас може да премисли държанието си? Имаме ли и такива разновидности? Какво наблюдавате? 

То не е доста значимо какво ще вършат дребните партии. Важното е, че ГЕРБ. 

Малки, само че от време на време значими. 

Да, да, това може да обърне дадени договаряния, да ги насочи към други договаряния. Тук значимото е, най-главният факт е, че ГЕРБ съумя от партия в цялостна изолираност – те бяха изолирани от всички, като се изключи Движение за права и свободи, тъй като пък не желаеха да демонстрират връзки – значи от това те заеха класическа центристка поза, от която могат да договарят на ляво, могат на дясно, могат в центъра. Изобщо, каквото и да се случи, Борисов към този момент реализира своя триумф. Значи не е толкоз значимо даже да се направи държавно управление. Вероятно ще направи, само че и да не направи, той към този момент съумя да възвърне това, което постоянно е било неговата мощ, и освен неговата мощ, а силата на всяка центристка партия – можем на дясно, можем на ляво. Като не ни щете на дясно, ще ги вземем на ляво; като не ни щат на ляво, ще ги вземем на дясно. Това нещо беше немислимо преди година, а да не приказваме преди две, а в този момент е действителност. И надлежно " Продължаваме промяната “, които мислеха, че основната им мощ е анти-Борисовската, би трябвало леко да премислят нещата, тъй като към този момент нямат такава. По създание той им демонстрира, че всички без тях договарят, т.е. в изолираност не е той, а те, и това, несъмнено, е огромен триумф. 

В Страсбург и Брюксел настроенията с кандидатурата на бяха най-вече позитивни, разбрахме, само че пък българските евродепутати били по-скептично настроени, някои от тях. Според вас – отново се връщаме на и личността й, само че до каква степен съгласно вас това ще помогне в действителност за сформиране на едно държавно управление? Ще има ли някъде проблем при съставянето на болшинствата, да вземем за пример? 

Габриел не е ярка фигура, тя не е някакъв ослепителен човек, само че е човек с избрани качества, и то потвърдени качества. Никой няма неодобрение към нейната активност като евродепутат. Международно това звучи доста добре. Тя е обвързвана с ЕНП. ЕНП заема по въпроса за Украйна напълно ясна позиция, много сурова, строга, последна и със самото това някак си отпадат съмненията, които някои съперници на Борисов се мъчеха да внушават – че това е проруско и така нататък Нищо сходно. Дори и Българска социалистическа партия, която знаете, има по-особено разбиране по въпроса и е сложна, ще може да бъде взета, без да се накърни този облик на строго прозападна мощ. Защо? Дават им общественото министерство, дават им това министерството. В този смисъл госпожа Габриел е пресмятане, тя е чисто и просто доста добре изчислен вид от страна на Борисов като един допустим човек. Нищо друго не го интересува в действителност. Отново споделям, това ще е късо държавно управление в неговия план, най-малко към този момент, и него не го интересува изключително каквото и да е. Въпросът е, че ГЕРБ излезе от изолираност и може да прави държавно управление още веднъж.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР