Ще бъдат ли създадени правила за движение на електрически скутери

...
</TD
>Ще бъдат ли създадени правила за движение на електрически скутери
Коментари Харесай

Ще стане ли Бургас недружелюбен град към последователите на Емили Тротинетката?

Ще бъдат ли основани правила за придвижване на електрически скутери или електрически тротинетки в Бургас? Това ще вземат решение общинските съветници на идната сесия на локалния парламент. Докладна бележка за това е импортирана в ОбС-Бургас от доктор Георги Дракалиев и Николай Стоянов, откри информация на Burgas24.bg .

Според двамата съветниците все по-масовото потребление на този тип транспортни средства води до предпоставки за пораждане на катастрофи с тях, заради неналичието на настояща съответна нормативна наредба за придвижването им.   

" По централните пешеходни зони на Бургас от ден на ден се усилва напредването на жители с колела, тротинетки и разнообразни електрически скутери, в несъгласие с условията в Закона за придвижване по пътищата, който категорично не разрешава това. През летния сезон в града има доста гости и към този момент значително от тях са били пострадали от произшествия с тях.

Липсата на надзор върху това недобросъвестно държание докара до зачестяване на недоволствата на наши съграждани, които винят общината за това ", стимулират докладната си бележка двамата.

Целта е с измененията в разпоредба да бъдат въведени ясни правила и изисквания  за придвижването на самостоятелни електрически транспортни средства (ИЕПС) на територията на общината, включително категорично установяване на зони и улици от локалната инфраструктура, за които се вкарва възбрана за придвижване им.

 Ако измененията бъдат признати, лица под 14-годишна възраст няма да имат право да ръководят електрически тротинетки. Тези от 14 до 16 години ще могат, само че единствено по велосипедната инфраструктура. Навършилите 16-годишна възраст ще се движат единствено по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа, на която за всички транспортни средства е разрешена  оптимално позволена скорост до 50 км/час. Всички малолетни водачи ще са длъжни да употребяват защитна каска. Максимално допустимата скорост за придвижване на  тротинетки на територията на община Бургас ще е 25 км/час.

Всяко ИЕПС би трябвало да е оборудвано с изправни: спирачки; машинален или електронен звънец, като не се употребява друга звукова сигнализация;  устройства за лъчение на бяла или жълта добре различима светлина  начело и за лъчение на алена светлина откъм гърба.

Водачите ще са длъжни да се движат по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – най-близо до дясната граница на платното за придвижване. В тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост да ръководят ИЕПС с включени светлини, както и да употребяват светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъдат елементарно видяни. Записано е още, че ще би трябвало да се движат с изправна спирачна система на ръководеното ИЕПС и да съблюдават останалите условия за ръководство на ИЕПС, регламентирани със Закона за придвижването по пътищата.

На водачите на ИЕПС се  не разрешава: да ръководят ИЕПС с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози; да се движат по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване за всички транспортни средства е над 50 км/ч.;  да се движат в зони и улици, обозначени с пътни знаци В9 – " Забранено е влизането на колела “,  Г15 " Задължителен път единствено за пешеходци “ и  Г13 – " Пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии “;  да транспортират други лица;  да се движат паралелно до друго ИЕПС или двуколесно пътно транспортно средство;.да ръководят транспортното средство, без да държат кормилото с ръка; да се движат в непосредствена непосредственост до друго ППС или да се държат за него; да транспортират, теглят или тласкат предмети, които пречат на ръководството на транспортното средство или основават заплаха за другите участници в движението; да употребяват мобилен телефон при ръководството на ИЕПС.

Забранява се придвижването на електрически тротинетки по тротоарните площи на всички обитаеми места, като се изключи маркираните тротоарни велосипедни алеи. Също по този начин в урбанизираната територия на гр. Бургас се не разрешава придвижването на ИЕПС в следните зони: улиците " Александровска “ и " Богориди “, както и другите пешеходни улици и алеи, в  градските градини, площадите, детските и спортни площадки.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР