Шест общини от Благоевградска област вече имат сключени договори за

...
</TD
>Шест общини от Благоевградска област вече имат сключени договори за
Коментари Харесай

В Благоевградска област започна изпълнението на първите проекти по Грижа в дома

Шест общини от Благоевградска област към този момент имат подписани контракти за даване на безплатна финансова помощ по процедура " Грижа в дома “ на стратегия " Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 година Общата стойност на плановете е 3 151 079 лв., които са 100% безплатна финансова помощ от Европейски обществен фонд +. Това заяви за " Фокус “ Елена Михова, специалист " Комуникация, информация и логистика “ в Областен информативен център – Благоевград.

Общо 582 лица с увреждания и възрастни хора от общините Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Сатовча и Якоруда към този момент могат да получават поддръжка в домашна среда.

Най-голям брой лица от целевата група – 225, ще бъдат обслужвани по плана на Община Петрич, който е на стойност 1 202 278.50 лв.. С план на стойност 685 021 лв. Община Гоце Делчев ще дава грижи в дома на 127 лица с увреждания и възрастни хора. 70 са лицата, които ще получават поддръжка в домашна среда на територията на община Сатовча, 64 ще бъдат обхванати от плана на Община Гърмен, 59 – в Якоруда, а 37 – на територията на община Кресна.

Обхванатите по процедура " Грижа в дома “ възрастни хора и лица с увреждания ще получават почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги и психическа поддръжка, доставка на храна, хранителни артикули и артикули от първа нужда, възнаграждение на битови сметки, заявяване и приемане на неотложни административни и битови услуги. Лицата от целевата група ще получават и информация по отношение на предварителна защита и профилактика на здравето и обществено значими болести, в това число съвещания с диетолог и други експерти при нужда. Услугите ще се дават в продължение на 12 месеца, а размерът на плануваните средства за едно лице за една година е 5 041 лв.. Освен това са планувани супервизия и образования на чиновниците, които ще бъдат ангажирани в даването на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Определянето на съответните потребности, изборът на услуги и тяхната дълготрайност за всеки съответен консуматор ще се прави въз основа на разпознатите характерни потребности в направената самостоятелна оценка.

Приемът на планове по процедура " Грижа в дома “ по ПРЧР 2021-2027 година завърши на 31 януари 2023 година По нея за цялата страна са подадени 230 планови оферти на обща стойност 151 233 953 лв., като все още е завършила оценката на 152 плана, от които са подписани контракти със 138 общини на обща стойност 92 963 803 лв..

От област Благоевград утвърдени за финансиране са и плановете на общините Благоевград - за 1 330 824 лв. и Сандански - за 1 046 410 лв.. С тях следва да бъдат подписани контракти за финансиране в най-скоро време.

Оценката по процедурата продължава и останалите общини както от региона, по този начин и от цялата страна също чакат да получат финансиране по нея.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР