Съществува реална опасност Старият Несебър да загуби статута си на

...
</TD
>Съществува реална опасност Старият Несебър да загуби статута си на
Коментари Харесай

Едно от любимите ни морски градчета е напът да изгуби статута си в ЮНЕСКО

Съществува действителна заплаха Старият Несебър да загуби статута си на град, който е в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. За това предизвести служебният министър на културата. Страната ни и Община Несебър не извършват рекомендациите на международната организация и към този момент 15 години не се приема проект за запазване на наследството на старинния черноморски град.

Старият град на Несебър е единствения град у нас в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. Ако не бъдат признати рекомендациите на ЮНЕСКО за запазване и ръководство, може да изгуби статута си.

" Основно е проектът за запазване и ръководство на Несебър, тъй като от 2009 година няма и нещата са сериозни. Възможно е в доста скоро време Несебър ба се дефинира като така наречен Застрашен статут, а по-късно да ни извадят въобще от листата на Световното културно завещание, което би било отблъскващ факт. Не е обвързвано единствено с възприятието на позор, а вредите ще бъдат големи. Ще докара до стопански вреди за туризма и неспособност за подпомагане от страна на ЮНЕСКО “, съобщи служебният министър на културата Светослав Минеков.

" Вече 15 години с сътрудниците от общинската администрация се стремим да изпълняваме всички рекомендации, всички условия на ЮНЕСКО и всичко това, което е правено по отношение на предпазване и консервация на паметниците, го изпълняваме с голяма отговорност. Трябва да отговорим на всички тези наставления, с цел да може да запазим Несебър измежду градовете на Световното културно завещание “, сподели кметът на Несебър Николай Димитров.

" На първо място да се съобразим с нашия Закон за нашето културно завещание, само че даже това не го вършим. Има директиви на ЮНЕСКО, които изобщо не са погледнати. Това е серия от несгоди даже нелегално строителство. 2013 година сме имали един проект, който е бил в положително положение, само че, за жалост, още веднъж е бил оставен на страна и са почнали корекции, които не престават до ден сегашен “, добави Минеков.

" В началото ми беше доста мъчно да приказвам на тази тематика, само че желая да благодаря на всички наши съграждани, тъй като те схванаха, каква е изгодата да се продължава този статут и ние сме взели решение и сме премахнали алейната търговия по улиците “, съобщи кметът на града.

" Щетите към този момент съществуват в града и за жалост на доста места е очевидно, какво се е случило “, отговори Минеков, предава bTV.

Акваторията на остарелия град на Несебър е категорично включена и е била претекст за ЮНЕСКО за оповестяването на града за Световно културно завещание.

" Причината е добре непокътнатия морски ландшафт на града и многото археологически обекти на сушата и под вода. Значителна част от античния и феодален град е под вода и в случай че и не 1/3 от вековния град “, сподели шефът на Центъра по подводна археология в Несебър Найден Прахов.

" Хора със специфични ползи са решили да уголемяват комерсиалното и рибарско пристанище и са употребявали някакви големи буни от бетон, които са спуснали върху археологията, която не е проучена и по какъв начин ще бъде лекувано това място не е ясно “, съобщи служебният културен министър.

Община Несебър има единствено едно пристанище, което стопанисва и това е Рибарското пристанище.

" В момента цялото министерство работи и се надявам до 2-3 месеца този проект да го имаме и да го изпратим в ЮНЕСКО за утвърждение “, сподели Минеков.

" Длъжни сме да стартираме да работим взаимно всички институции, държавни и общински, с цел да може да се оправим и да защитим както България, по този начин и името на Несебър в листата на градовете на Световното културно завещание “, съобщи кметът на града.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР