С празничен концерт на 6-и септември - Деня на Пловдив

...
</TD
>С празничен концерт на 6-и септември - Деня на Пловдив
Коментари Харесай

Ансамбъл Тракия и Гвардейският представителен духов оркестър с концерт за Деня на Съединението

С празничен концерт на 6-и септември - Деня на Пловдив и Съединението на България, отбор " Тракия “ и Гвардейският внушителен духов оркестър ще зарадват всички пловдивчани и посетители на града. Двата емблематични състава ще излязат дружно на Античния спектакъл от 19 часа за едно неповторимо събитие. Входът за него е свободен.

Съвместната изява на двете обединения се случва освен за първи път в страната, само че и в историята на българската музикална просвета, а за предизвикването да се съберат на една сцена национален и духов оркестър споделя художественият началник на " Тракия “ проф. Даниела Дженева:

" Събитието ще е неповторимо от изпълнителска позиция. Специално за този концерт написахме нови партитури за част от известните музикални пиеси, които ще изпълнят хорът и оркестърът на ансамбъла “. 

Професор Дженева добавя още, че въпреки националната и духовата музика да са в разнообразни тоналности, публиката ще се наслаждения на една особена мекост от симбиозата на звуците на двата оркестъра, които ще показват песни от Добруджа, Странджа, Родопите, Северна България и Пирин.

Идеята, с която двете обединения се събират с цел да зарадват всички съграждани за празника, напълно не е инцидентна. Тя потегля отпреди 100 години и от военните духови оркестри, които са в основата на музикалните обичаи в България. Гвардейският внушителен духов оркестър към Националната гвардейска част е правоприемник на Първия боен духов оркестър в България от 1879 година Негов основен диригент през днешния ден е подполковник Ради Радев, а неговата професионална кариера започва като реализатор и диригент на оркестъра на ФА " Тракия “ преди повече от 20 години.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР