Приключи базар Капана. В дните от 16 до 26 декември

...
</TD
>Приключи базар Капана. В дните от 16 до 26 декември
Коментари Харесай

НАП към търговец от коледния базар в Пловдив: Пуснете касова бележка за 1 стотинка, за да видим дали устройството е в изправност

Приключи базар " Капана ". В дните от 16 до 26 декември пловдивчани и гостите на града имаха опцията да се насладят на коледното въодушевление в центъра на Пловдив.

Над 100 изложители ни бяха приготвили бижута, облекла, книги, детски ръчно правени играчки, коледни украси и играчки, занаятчийски храни и питиета, картини, керамични произведения, дърворезби, лампи, свещи, козметика, които са единствено част от разнообразната палитра креативен продукти готови за светлия празник.

За любопитна преживелица с присъединяване на Национална агенция за приходите, станала в коледния ден, видя " Plovdiv24.bg ". Tя се е случила на щанда за книгите на Стоян Николов–Торлака.

Влъхвите от Бъдни вечер по някаква причина ме пропуснаха, само че на Коледа сутринта, таман откакто съм подредила щанда с книгите на Торлака на Базар Капана и се връщам с кафе, ето ги и тях:

- Добър ден! Честита Коледа! Ние сме от Национална агенция за приходите. Ако може да проверим касовите Ви апарати.

- Ама може, по какъв начин да не може. Без празнична инспекция от Национална агенция за приходите закъде сме в неделна заран?

- Вие май таман отваряте... - Личи си, че индивидът е умел сътрудник. Кафето в едната ми ръка, цигарата в другата и половината още неотвиорили щандове в близост безпогрешно го водиха до правилно умозаключение. - Сега, в случай че може, единствено пуснете касова записка за 1 стотинка, с цел да забележим дали устройството е в редовност. Но да не забравяте да пускате постоянно касови бележки, че ще минат други проверяващи сътрудници, които ще наблюдават за това.

- Ей, вие нямате сърца, бе, хора! Навръх Коледа да обикаляте на инспекции!

- Държавата не почива, госпожо. (!!!)

Гордо ми стана някак, до момента в който пусках бележката за една стотинка. Държавата всеки ден ме мисли.

А откакто се разделихме с благопожелания с проверяващите момчета, към този момент пристигна ред и на кафето. А късметчето към него: " Пари ".

И като потеглиха едни продажби... Всяка - с касова записка, доста ясно. Влъхвите са си влъхви.

Стоян Николов-Торлака умря ненадейно на 4 август 2022 година на 42-годишна възраст. Известен е като Певецът на Северозапада. Историята нагоре е разказана в обществените мрежи от Ани, неговата брачна половинка, която продаваше книгите му на Базара.

Дебютният разказ на Торлака " Северозападен романь “ на Стоян Николов-Торлака излиза през есента на 2014 година. Това е първата по рода си книга, написана напълно на северозападен акцент, за която е особено типичното северозападно грубовато възприятие за комизъм. Романът споделя за живота в малко планинско селце, а главната сюжетна линия следва любовната история на Юбица и Свилко.

През идната 2015 година Торлака издава продължение на романа – " Автономията???? “. В него историята се развива, а на въображаемото село към този момент е обещано и име – Диви дол. Тук по-силни са аналогиите с обществено-политическата обстановка в България, а сарказмът е по-остър.


Трета част от Северозападната поредност е романът " Май ше ни бъде... “ (2016). В него хуморът още веднъж става по-ведър, и, съгласно създателя, това е " книга за вярата “. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР