Предвиденото увеличение за регионалните музеи и галерии се оказа нула

...
</TD
>Предвиденото увеличение за регионалните музеи и галерии се оказа нула
Коментари Харесай

Иван Петков и депутати от БСП обсъдиха с музейни специалисти Бюджет 2024

Предвиденото нарастване за районните музеи и галерии се оказа нула %, а за националните – едвам с 1.47 %, биха паника от Сдружение " Български музеи "

Бюджет 2024 и острия проблем с недофинансирането в бранш " Култура ", в частност на българските музеи, незабавната нужда от държавна поддръжка разискаха на среща в Народното събрание народни представители от Българска социалистическа партия и музейни експерти. Сред тях беше и пловдивският народен представител, който инициира срещата.

В диалога присъединяване взеха също народните представители от " Българска социалистическа партия за България " Иван Ченчев, ръководител на Комисията по просвета в предишния парламент, и Богдан Боцев. От името на музейните експерти проблемите сложиха ръководителят на Сдружение " Български музеи " Борис Хаджийски и заместникът му Огнян Тодоров.

" През последните години Сдружението интензивно работи с институциите, с цел да бъдат финансирани музеите съответно, защото изоставаме с модернизирането на фондохранилищата и експозиционните зали, както и със заплащането на музейните чиновници. Но, за жалост, тази задача е мощно усложнена от нежеланието на държавното управление за държавна поддръжка в бранша ", показаха Борис Хаджийски и Огнян Тодоров.

Предвиденото нарастване за районните музеи и галерии се оказа нула %, а за националните – едвам с 1.47 %. Отделно, отвън държавно финансиране остават други 50 музеи и галерии - това съдържа проектобюджетът за 2024 година, биха паника от Сдружение " Български музеи ".

" Категорично заставаме зад музейните експерти в борбата им против желанието на Асен Василев да трансформира музеите в търговски сдружения – това значи поръчката на министъра да бъдат отделяни средства от страната единствено за активност, и то посредством планове. Говорим за пазителите на историческата памет, националната ни еднаквост и културно благосъстояние. Тук е нужна цялостна държавна политика, която да разреши българската памет да има добра материална база, както и образовани, и стимулирани чиновници в музеите ", съобщи Иван Ченчев.

Тримата народни представители потвърдиха готовността на Българска социалистическа партия сред първо и второ четене да направи оферти, с които да се направи крачка в посока на това секторът да бъде почтено подсилен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР