Представители на УНИЦЕФ България и делегация от Украйна са на

...
</TD
>Представители на УНИЦЕФ България и делегация от Украйна са на
Коментари Харесай

Представители на УНИЦЕФ и Украйна посетиха Русе

Представители на УНИЦЕФ България и делегация от Украйна са на посещаване в Русе и се срещнаха с кмета. Визитата е за обмяна на опит по отношение на сполучливо завършилия развой на деинституционализация на децата от профилираните институции в града и откриване на нов вид различни услуги, близки до фамилната среда. Тя е по рекомендация на УНИЦЕФ България и Европейската комисия.

На срещата участваха и представители на министерствата на труда и обществената политика, опазването на здравето и образованието и науката, както и на регионални администрации от Харков и Волинь, Украйна.

" Русе одобри бежанската вълна от Украйна, още преди да сме получили инструкции от страната. И до момента продължаваме своята политика за поддръжка на бягащите от военни спорове, “, съобщи. Той показа подхванатите от Община Русе ограничения за откриване на нов вид обществени услуги, ориентирани към поддръжка на деца и родители, както и към възрастни хора в неспособност от обслужване. Разгледана бе и ролята на УНИЦЕФ и неправителствените организации за взаимната работа.

По-късно делегацията посети ДГ " Пинокио " дружно със заместник-кмета Енчо Енчев. Гостите разгледаха новите профилирани кабинети за работа с деца - сензорната и солната стая, както и кабинета за сигурност на придвижването.

В постройката на някогашния Дом “Майка и дете " задграничната делегация се срещна с дейностите в новоразкритите яслени групи по план на Община Русе, където здравно-профилактични грижи получават деца от 10 мес. до 3 години. Те посетиха и обществените услуги в  Дневен център за деца с трайни увреждания, Център за социална поддръжка, Дневен център за деца с увреждания за ранна намеса, Център за настаняване от фамилен вид за деца с нужда от непрекъсната здравна грижа, Център за настаняване на деца и младежи с трайни увреждания – за децата от закрития дом от с. Могилино и Дневен център за лица с трайни увреждания, включително с тежки увреждания.

В Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии гостите се срещнаха с работата на екипа и с ползвателите.

Обмяната на опит ще продължи с посещаване на обществените услуги в някогашния Дом за деца, лишени от наставнически грижи " Надежда “ и в някогашния Дом за деца, лишени от наставнически грижи " Св. Д. Басарбовски “.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР