Преди началото на днешната редовна сесия на Общинския съвет в

...
</TD
>Преди началото на днешната редовна сесия на Общинския съвет в
Коментари Харесай

Общинските съветници на Пловдив почетоха паметта на Гоце Делчев

Преди началото на днешната постоянна сесия на Общинския съвет в Пловдив, съветниците от Вътрешна македонска революционна организация оставиха постери с лика на Гоце Делчев на всяка банка. Акцията е по самодейност на общинския комитет на воеводите и е част от поредност събития свързани с паметта за българския народен воин Гоце Делчев, а мотивът е 120 години от гибелта му.

Постерът с портрета на Гоце Делчев от поредицата " Героите на България “. На гърба на портрета е отпечатано стихотворението на П. Яворов, отдадено на великия българин и риторичния въпрос на Вътрешна македонска революционна организация към жителите: " Ще им дадеш ли Гоце, българино? “.

Целта е да предизвикат съгражданите и сънародниците си по отношение на опитите за кражба на историята от страна на РСМ и перманентните провокаци с поругаване на български културни институции там,  и  в подтекста на сагата към еврочленството на западната ни съседка.

Гоце Делчев е една от най-важните фигури на българското освободително придвижване в Македония. Благодарение на неговите старания ВМОРО се снабдява със своята четническа войска, притегля в редиците си способни войводи и разпростира дейна активност в Одринска Тракия. Делчев остава вечно в сърцата на македонските българи и не една-две национални песни възпяват подвизите му и невероятното влияние, което има върху хората към себе си.

Воеводите изясняват за какво е значимо да пазим и да не предаваме националните си герои, за какво е значимо да не дадем историята си.

" Не би трябвало да предаваме Македония – поради ограбването на българската история и подправянето на историческата истина; поради Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Иван Михайлов, поради войводите и безименните четници на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, борили се за свободата на останалите под иго българи; поради родените в Македония български възрожденци Паисий Хилендарски, Григор Пърличев, Райко Жинзифов и братя Миладинови, поради надареното перо на Симеон Радев и Димитър Талев, без които българската културна летопис щеше да е доста по-бедна; поради 250-те хиляди български воини, починали във войните за национално обединяване и реализиране на българския народен идеал; поради хилядите, изгнили в югославските затвори единствено поради това, че са българи; поради смелостта на днешните българи в районен съд Македония, подложени на гонения и тормоз, само че пазещи кристално чист българския си народен дух; поради достолепието и бъдещето на България! “

Темата за Македония постоянно е била предпочитана и непрекъсната за Вътрешна македонска революционна организация. Припомняме, че по предложение на групата общински съветници от Вътрешна македонска революционна организация беше призната декларация по отношение на РСМ от ОбС-гр.Пловдив с съвсем цялостно болшинство. Въздържалите се бяха единствено от " Демократична България “.

В документа се приканват държавните органи да се придържат прецизно към Рамковата позиция по повод участието на районен съд Македония в Европейски Съюз и декларацията, призната единомислещо от 44-ото Народно заседание, както и към поетите от двете страни задължения по пътя на Република Северна Македония по присъединение като страна-член на Европейски Съюз, залегнали  в двустранния протокол по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година.

Според Декларацията, правата на българите в Северна Македония освен се нарушават, само че сънародниците ни са подложени на дискриминация, която ни връща в предишния век.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР