Посолство на Република Сърбия предстои да бъде разкрито в Благоевград

...
</TD
>Посолство на Република Сърбия предстои да бъде разкрито в Благоевград
Коментари Харесай

Откриването на посолство на Сърбия в Благоевград е провокация и наглост, според председателя на общинското ВМРО

Посолство на Република Сърбия следва да бъде разкрито в Благоевград на 19 май (петък), съобщи кореспондент на " Фокус “. Събитието ще стартира в 11.00 часа на площад " Георги Измирлиев – Македончето “ пред зала " 22-ри Септември “. Ще участват представители на Министерствата на външните работи на България и Сърбия, както и други публични посетители.

В обществените мрежи консуматор пита: Къде е Сърбия, къде е Благоевград? Все едно във Видин да има гръцко консулство?!?

На фона на това общинската организация на Вътрешна македонска революционна организация се опълчи на откриването на такова посолство в Благоевград като ръководителя на организацията Вангел Тодоров показа във Фейсбук следното:

Това е следващата провокация към България от сръбската страна, следващата смелост и безочливост. Виждаме го даже и в датата, която са избрали за откриването на това консулство. На 19 май 1934 година, с помощта на Югославия, в България се прави прелом. Това е интервенция на Кралство Югославия във вътрешните работи на Царство България. Намеса, целяща ликвидирането на България като страна и присъединението на българските земи към Кралство Югославия.

Това с датата не е съвпадане, Сърбия го е правила и различен път. Когато се подписва пагубният за България Ньойски контракт, точно Сърбия упорства той да се подпише на 27 ноември. А за какво 27 ноември? Защото това е денят, в който България реализира първата си огромна военна победа в Сръбско-българската война от 1885 година и от този момент е празнуван като празник на Българската войска.

За преврата от 19 май 1934 година Иван Михайлов написа:

" След пробива на Добро поле сърбите най-вече се зарадваха когато падна погубен Тодор Александров – за сметка на българите. Но на 19 май 1934 година те се зарадваха повече в сравнение с при гибелта на Тодора. Защо? Очевидно е, че на 19 май те са спечелили нещо значимо за себе си. А от това следва, че на 19 май българите са изгубили нещо прекомерно скъпо и значимо. “

Питам се дали в този момент не е отново по този начин? Питам се дали в този момент, когато към този момент от толкоз дълго време в България избрани хора си играят на политици и бутат страната към пропастта, когато същите тези хора направиха страната слаба, дали Сърбия не е видяла подобаващата опция да направи следващата конспирация, следващия си подъл ход? Питам се дали това няма да е новото сборище на всички българомразци, новото гнездо на антибългарска политика? Питам се дали противозаконната " ОМО-Илинден “ към този момент няма да си има публично консулство тук в Благоевград? Тази " ОМО Илинден “ която, както Сърбия, нееднократно е отправяла своите претенции Пиринска Македония да се отдели от България и да се даде на Македония.

Истината е, че до Балканските войни развиването на Македония е българско, а за " македонска националност “ и " македонска нация “ стартира да се приказва едвам след рухването на региона под сръбско иго. И, в случай че популацията в българската, Пиринската част на Македония е останало българско, то в югославската, Вардарската част се построява македонско национално схващане и нова македонска нация.

Истината е, че популацията на цялата географска Македония е българско в предишното, а на Пиринска Македония и в сегашното.

Назад във времето също сме следили опити за нормализиране на връзките със Сърбия. Разменят се посланици, засилват се комерсиалните и културните връзки. Но, зад прикритието на тези връзки, постоянно лъсват същинските цели на сръбските управляващи, а точно нелепите им искания към Пиринска Македония.

Отдавна е пристигнало време да сложим надгробния камък на българското сърбоманство, защото то е една от язвите на нашето общество. Защото всеки път, когато България се е опитвала да реализира своето национално единение и да обезпечи своите естествени граници, тя е срещала Белград на пътя си.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР