Поетичният сборник Светлопис“ с избрани творби от големия русенски поет

...
</TD
>Поетичният сборник Светлопис“ с избрани творби от големия русенски поет
Коментари Харесай

Представиха сборник с избрани стихотворения на русенския поет и преводач Здравко Кисьов

Поетичният алманах " Светлопис “ с определени произведения от огромния русенски стихотворец и преводач Здравко Кисьов (1937 - 2015) беше показан премиерно в зала " Европа “ на Доходното здание в Русе. Съставител на изданието, което е събрало стихове от разнообразни интервали на творчеството му, е неговият наследник – Роман Кисьов. В книгата са включени и непубликувани произведения, измежду които и поемата “Ела и виж ", отдадена на митингите за въздуха в Русе през 80-те години на предишния век.

Книгата показаха Роман Кисьов и театроведът Крум Гергицов, а определени стихове прочете артистът Косьо Станев, оповестиха от общината. В поетичната вечер участваха и възпитаниците на НУИ " Проф. Веселин Стоянов “ Ваяна Колева – пиано, Жана Желева – флейта и Мейи Ван – пиано.

Рецензентът на книгата Калин Донков показа пред публиката " В българската лирика Здравко Кисьов е от създателите, чието наличие след гибелта не утихва, а нараства. С годините поезията му не губи, а усилва своя тон. Дори за тези, които сме следили неговото богато творчество, в този момент то придобива особена тежест – евентуално тъй като го осъзнаваме в неговата целокупност. Сборникът " Светлопис “ е съществено, обхватно и безупречно формирано издание. Времето има възходяща потребност от лирика с такава съвест и такава сензитивност. “

“Баща ми, като същински, родèн поет… посвети целия си живот на поезията, той просто нямаше различен живот, с изключение на нея “ – споделя в послеслова към книгата синът на поета.

Подписа на Здравко Кисьов като създател носят 20 книги, а като преводач - повече от 20. Негови стихове са преведени на 21 езика, а книгите му се намират в най-големите международни библиотеки.

Изданието е осъществено с финансовата поддръжка на Министерството на културата. Организатор на събитието беше Община Русе.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР