По време на днешните няколкочасови дебати за одобряване на изменение

...
</TD
>По време на днешните няколкочасови дебати за одобряване на изменение
Коментари Харесай

Бурни дебати за новия Общ устройствен план на Пловдив

По време на днешните няколкочасови диспути за одобрение на изменение на Общ устройствен план общински съветници и жители изрекоха разнородни хрумвания, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Мнението на пловдивчани се сплоти към това да има повече зелени площи, по-чист въздух и по-малко застрояване.

Според общинския консултант Тодор Стоилов " най-големият проблем на град Пловдив е презастрояването, не сме срещу частния инвеститорски интерес, някои от пакостите са в предишни мандати и са невъзвратими. ПУП-овете, които приемаме развързва ръцете на частния инвеститорски интерес, който като не се одобри, се отсрочва за следваща точка, до момента в който събере нужните гласове ".

Веселка Христамян предложи отсрочване на точката за последваща сесия, взимайки се предвид доклад на здравната комисия за здравно-икономическите загуби на европейските градове, изложени на мръсния въздух.

В изявлението си посочи, че от 2017г. е заданието за промени в Общ устройствен план - обгръщат се редица промени, главните задания е решение на казуса с превоза. В тази си част арх. Ахрянов, обърна се той съм основния проектант, има цялостна липса на интервенция какъв превоз да има Пловдив - прехвърляме отговорност на НКЖИ. За да се спре презастрояването е належащо консолидиране на общините " Марица " и " Родопи " чрез транспортна съгласуваност и Общ устройствен план. В оферти Общ устройствен план има реплика на зелени паркове - в кв. " Коматево ", която няма да оказва помощ на въздуха вътре в града и в кв. " Гладно поле ", който не е ясно дали ще се осъществя. Според арх. Ахрянов Пловдив Пловдив се уголемява на юг, където строим следващото гето - няма места за детски ясли, градини и учебни заведения.

Трудно можем да спрем презастрояването, само че това което не трябваше да се позволява са бомби, като тези в последната седмица, неналичието на отчет и бистрота, тъй като не е ясно още какъв брой бомби ще избухнат. Липсва прозрачността на Общ устройствен план, не е ясно къде са измененията. Ако ще приемем този проект доста бомби ще избухнат. В предишното европейските български първенци не са вземали, а са давали имоти за църкви и учебни заведения, а сегашните пловдивски първенци взимат, в това число на Понеделник пазара, те желаят и още и още върху наследството на Пловдив ", приключи изявлението си.

Според общинския консултант арх. Цоневски Общ устройствен план е извънредно добър има преимущества - неусвоените територии са блокирани напълно, което ще разреши да се възнамерява обществена инфраструктура, паркове, детски градини и учебни заведения. Това ще даде по-цялостна визия в тези територии, оптималните височини на застрояване са доста по-ниски. " Имаме значима причина за приемане на Общ устройствен план, доста територии попадат като нови такива - " Гладно поле ", Овущарския институт - зони за необятно публично прилагане. Планът кореспондира с проекта за интегрирано развиване на общината ", заключи той.

Главният проектант на Пловдив отговори на нападките за липса на бистрота: " В продължение на една година постъпваха спомагателни рекомендации и мнения, които на повторното съвещание на предварителния план бяха също прегледани, няма нито едно постъпило заявки, което да не е прегледани и разисквано. Всяка една стъпка на Общ устройствен план, промени на настоящия, е оповестена в уеб страницата на Община Пловдив - всяко едно изменение на миналата графика в следваща графика е с протокол на ЕСУТ. В тази част считам, че проектът и действането е бил транспарантен, може да не е бил задоволително от позиция на жителите, може да не е бил задоволително разпространяван. Но сме разгледали всяко заявление - към 300 с отговор или следващи дейности в Общ устройствен план.

Главният проектант разяснява и тематиката за презастровването - Ако се строи в даден частен парцел, строи частен вложител, не Общината, стратегическото обмисляне на всяка една община би трябвало да става следено, с цел да се обезпечи инвеститорският интерес, който се дефинира от пазара.

Очевидно Община Пловдив не може да отговори на това с построяването на достатъчна подземна и обществена инфраструктура.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР