По повод 100 години от първото честване на Деня на

...
</TD
>По повод 100 години от първото честване на Деня на
Коментари Харесай

Показват за първи път публично автентичните врати от легендарния Дом на благотворителността и народното здраве на Кудоглу

По мотив 100 години от първото честване на Деня на националните будители и 160 години от рождението на донора, общественика и будителя Димитър Кудоглу, екипът на ОИ " Старинен Пловдив " сътвори план с името " Вратите на благотворителността ". Представянето му се състоя на 1 ноември в Балабанова къща. За първи път обществено бяха експонирани достоверните порти от именития " Дом на благотворителността и националното здраве ", придружени от документална галерия с създатели доктор Мая Лесинска и доктор Стефан Шивачев, презентация за Димитър Кудоглу и показване на забавни фрагменти от историята на " Дома на националното здраве и благотворителността “. Прозвуча и " Хвалебна ария “, написан от Ангел Букорещлиев във връзка откриването, в осъществяване на студенти от Вокален отбор " Про Белканто “ към АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев " с диригент Алия Хансе. 

Поздрав към присъстващите на откриването насочиха инж. – Председател на Общински съвет Пловдив, – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив. Сред гостите на събитието бяха проф. Тони Шекерджиева –Новак, ректор на АМТИИ, проф. доктор Мариана Мурджева, ректор на МУ Пловдив, проф. доктор Виктория Сарафян, МУ Пловдив, Димитър Минев – шеф на НБ " Иван Вазов “, както и наследниците на Кудоглу - Нели Братанова и синовете ѝ Пенчо и Петър Братанови, които са правнуци на огромния донор и покровител.

Семейството живее в къщата, която Димитър Кудоглу построява на площад Централен и в която остава до края на дните си. Именно те са и хората, които реставрираха постройката - монумент на културата до съвършенство, с отношение към всеки един подробност.

За концепцията и реализацията на плана описа доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ " Старинен Пловдив “. " Вратите на благотворителността " се осъществя в партньорство с АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев " – Пловдив, Драматичен Театър " Н. О. Масалитинов “ – Пловдив, Дирекция " Регионален държавен списък " – Пловдив, Консорциум " Изкуство и обучение “, Народна библиотека " Иван Вазов " – Пловдив, Медицински университет – Пловдив.

" Когато през днешния ден още веднъж си приказваме, какво е будител, да инспирираш хората, да им даваш дела - можем да дадем образец – Димитър Кудоглу е индивидът, който цялостни думата със наличие ", сподели зам.-кметът. Той напомни, че към този момент е задвижена процедурата да бъде експониран бюст-паметникът на донора в Цар Симеоновата градина. Пак там, в региона на Централна поща е и мястото където би трябвало да бъдат експонирани тези порти. 

Реставрираните порти на Дома на благотворителността и националното здраве са съхранявани досега в къща " Бирдас ", където се пазят и две от страничните порти на постройката.  Вратите са едно от дребното останали материални свидетелства за Дома на благотворителността. На този етап  е осъществена консервация, следва и реставрацията им. Идеята е те да бъдат експонирани  в зоната на Централна поща, където се е издигала постройката преди да бъде съборена през 1973 година В къща " Недкович " са експонирани мебели от Дома,  а в Медицинския университет се пазят мебелите от заседателната зала.

Презентацията за донора, общественика и будителя Димитър Кудоглу и Дома на благотворителността показа арх. Нина Толева – Новак – зам.-директор на Института.

На 25 май 2010 година Райна Каблешкова подари на НБ " Иван Вазов " три извънредно скъпи архивни документа, разкриващи активността на Дома на благотворителността и националното здраве " Димитър Кудоглу “ в Пловдив – Протоколна книга, Книга на посетителите на дома и Златна книга на благотворителите. Това са документи от архива на дядо й Недко Каблешков – значима персона, свързала трайно живота си с Димитър Кудоглу. Копия от две от тях, НБ Иван Вазов даде като част от експозицията " Вратите на благотворителността “ в Балабановата къща.

Димитър Кудоглу основава фондацията за щедрост през 1926 година. Мотивите си той разказва по този начин:   " Намирал съм смисъл в живота, наслада и благополучие единствено тогава, когато съм можал да направя нещо положително, да бъда потребен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, извоювано с почтен труд, би трябвало да служи човеку, с цел да прави положителни и потребни каузи. “ Желанието му било да провежда и открие в Пловдив диспансер, наименуван " Дом на благотворителността и националното здраве “, който да носи името му. В здравното заведение да се води битка против " най- рисковите за обществото заболявания: детските, туберкулозата, венерическите “.

Венец на неговата всестранна активност в полето на милосърдието и дарителството, съпътствали целия му живот е основаната на 1 декември 1926 година фондация " Дом на благотворителността и националното здраве " Димитър П. Кудоглу ".  В края на 1926 година Кудоглу закупува за 5 милиона лв. постройката на хотел, финансира с още 3,5 милиона лв. нейното преустрояване и съоръжение с най-съвременна здравна инсталация, подарява и двата си тютюневи склада в Пловдив на ул. " Иван Вазов “, с приходите от които да се устоя Дома. Така се ражда Домът на благотворителността и националното здраве " Димитър Петров Кудоглу “ - първото обществено здравно заведение в България. По своята конструкция и метод на обслужване Домът е здравно заведение от вид диспансер.

Димитър Кудоглу умира през месец март 1940 година в Пловдив. Още през същата година в градската градина " Цар Симеон “ е повдигнат негов бюст – монумент, само че през 1951 година паметникът е изместен в белодробния диспансер на края на града.

След 1944 година активността и собствеността на Дома на благотворителността и националното здраве е одържавена. През 1948 година някои от отделите на диспансера са трансферирани към Медицинския факултет в Пловдив, а през 1951 година Министерството на националното здраве и обществените грижи, във връзка със системата на публичното подкрепяне, одържавява фондацията.

На 20 юли 1970 година Градският съвет за планово създаване на обитаемоте места взема решение при проектирането на разширението да пощата да се създаде вид за вграждане на дома. Въпреки че домът е монумент на културата, след интервенция на Министерството на стопанската система и строителството, и макар съпротивата на тогавашния кмет на Пловдив Диран Парикян, постройката е разрушена през 1973 година. 

Изложбата " Вратите на благотворителността " може да бъде забелязана до 30.11.2022 година Входът е свободен! Работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР