По последни данни България е 6-та в Европа по затлъстяване

...
</TD
>По последни данни България е 6-та в Европа по затлъстяване
Коментари Харесай

Лекар от Пловдив: Тежките диети, глад и лишения могат до доведат до сериозни хронични заболявания

По последни данни България е 6-та в Европа по затлъстяване при възрастните и 5-та при децата. 6 от 10 възрастни в България и над 224 000 деца в учебна възраст, живеят с наднормено тегло или затлъстяване.

Световната здравна организация указва следните правила за показател на телесната маса (BMI) без значение от възрастта, пола или други самостоятелни характерности:

състояние                  показател на телесната маса

тежко недохранване          < 16,0

средно недохранване       16 – 16,99

леко недохранване          17 – 18,49

поднормено тегло            < 18,5

обикновено тегло               18,5 – 24,99

наднормено тегло            ≥ 25,0

предзатлъстяване           25 – 29,99

затлъстяване                   ≥ 30,0

затлъстяване I степен     30 – 34,99

затлъстяване II степен    35 – 39,99

затлъстяване III степен     ≥ 40,0

За да се борят с затлъстяването хората непрекъснато тестват разнообразни хранителни режими и лекарства. Някои са свързани с тежки диети и апетит, стигащи много постоянно до кратковременен триумф или съдбовни положения.

Последно време на пазара излязоха голям брой хранителни добавки под формата на таблетки за понижаване на тежестта и инжекционни разтвори. Един от тях е известния като " вълшебната инжекция " препарат лираглутид. Той е сходен на естествено създавания хормон, наименуван GLP-1, който се отделя от червата след хранене и дава чувство за задоволеност. Самият препарат действа като работи върху рецептори на мозъка, контролиращи апетита и по този начин кара приемащият да се усеща по-малко гладен. Това може да ви помогне да ядете по-малко и да намалите телесното си тегло.

По този метод вървим против естествения физиологичн темп на организма и  това ще има своите странични резултати и отражение върху нас. По-бързите резултати освен че имат своя йо-йо резултат, откакто се преустановят, само че могат да доведат и до съществени хронични болести.

Напоследък започнаха да се вършат разнообразни изследвания за страничните реакции и отражението им в бъдеще. Има изследвания които приказват за изгодите на Лираглутид при захарен диабет и предиабет, при пациенти с висок BMI, само че пък никой не приказва за уврежданията, които могат да бъдат породени след това.

Тъй като лираглутид усилва производството на инсулин по глюкозозависим метод, честотата на хипогликемия значително зависи от хипогликемичния рисков профил на определения перорален антидиабетен препарат, с който се употребява. Използването му може да усили риска от хипогликемия. Други мета-анализи следят позитивна наклонност към нараснал риск от панкреати, повишение на чернодробните ензими и развиване на холестаза и хепатит.  заболяване.

Съобщава се още за дехидратация вследствие на гадене, повръщане и диария, нараснал серумен креатинин и остра бъбречна непълнота, от време на време изискваща хемодиализа.

БАЗОВАТА МЕТАБОЛИТНА АКТИВНОСТ  (BMI) съставлява общото количество сила, което е нужно на тялото с цел да поддържа виталните си функционалности

Средно той съставлява към 60 – 75% от общото количество калории, които одобряваме денем и варира при всеки самостоятелно. Той се въздейства от разнообразни фактори - възраст, пол, тегло, височина, гени, околна среда, телесна комбинация и здравословно положение.

В множеството случаи, когато приказваме за това по какъв начин да засилим метаболизма си, с цел да изгаряме повече калории, ние в действителност приказваме за това, по какъв начин да засилим базовата си метаболитна скорост. Тя се дефинира посредством формули, основани на физическите характерности и интензивност.

Базовата метаболитна скорост може да бъда понижена при разнообразни здравословни положения и болести при пациентите. Моята цел като лекар е първо да консолидирам хроничното заболяване на пациента, да го вкарам в ремисия, да подобря качеството му на живот - да се откаже от нездравословните си привички, които го разболяват и посредством съответните режими и да предизвикам повече придвижване у него, с цел да може да се завиши и метаболитната му интензивност.

Поведението в тази ситуация е добра анамнеза, ехографски обзор, оценка на степента на чернодроното увреждане. Има и разнообразни неинвазивни проби като FIB-4, които могат да оценят риска от чернодробна фиброза.

Други болести свързани с наднорменото тегло и храненето са: Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), Функционалната диспепсия, Възпалителните заболявания на червата, Синдром на раздразненото черво, аденокарцинома на хранопровода и карцинома на стомаха, холелитиаза и холецистит, Острия панкреатит, Рак на дебелото черво и ректума и други.

За страдание пациентите търсят помощ едва при внезапно утежняване на здравето.

Стремежът при пациенти със затлъстяване е слагане на самостоятелни и постижими цели в рационални периоди.

Тези цели би трябвало да бъдат постигани, до момента в който човек се любува на здравословния метод на живот, а не посредством мъчителни режими и ограничения. Поради тази причина създадох по този начин наречения TG режим,който има редица разновидности основани върху доста фактори по отношение на всеки 1 съответен пациент (начин на живот,придружаващи болести, ИТМ, Метаболитна активност)

Както е споделил Хипократ: " Преди да започнеш да лекуваш някого, попитай го първо дали е подготвен да се откаже от нещата, които го разболяват. "

Независимо от метода на понижаване на тежестта от 6 месеца до 1 година след започване на диета настава плато, т.е. стабилизиране на телесното тегло. Това е значим миг от лекуването, при който пациентът би трябвало да получи поддръжка и да продължи лечебния развой. Метаболитната акомодация продължава приблизително 1 година.

Затова употребявам по този начин наречения стъпаловиден метод - първо е здравословна диета, физическа интензивност и поведенческа терапия. В случите на БМИ над 40 и затруднена двигателна интензивност, в множеството случи се съчетава и с оперативно лекуване и други ендсокопски техники.

Каква е изгодата при понижаване на тежестта? Oсвен преди всичко да сме здрави и в добра форма, то тя е и да предотврати появяването на съществени болести като неалкохолната чернодробмна стеатоза и прогресията й към стеатоза и фиброза на черния дроб и нейните резултати върху понижаване на стеатозата върху към този момент омазнен черен дроб.

Опитът ми пациентите със повишени чернодробни ензими и налкохолна стеатоза на черен дроб се следи забележителен спад и нормализиране на резултатите след режима.

Автор на материала е Д-р Тихомира Георева. Тя е приключила Медицински университет-Пловдив през 2013 година През 2020 година е придобила компетентност по гастроентерология и в следствие магистратура по диетология и хранене. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР