Пловдивският административен съд обяви за нищожно становище на министъра на

...
</TD
>Пловдивският административен съд обяви за нищожно становище на министъра на
Коментари Харесай

Сагата с тютюневия склад Ориент Табако продължава

Пловдивският административен съд разгласи за незначително мнение на министъра на културата от 1 август 2022 година, с което е отказано координиране с НИНКН на план за ново застрояване на някогашния тютюнев склад " Ориент Табако " на компания " Одрин 8 " ЕООД. Магистратите връщат преписката в МК за ново изговаряне по молба на сдружението, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Отказът на тогавашния министър на културата е поради това, че заданието е в нарушаване на изискванията на Общите наставления за запазване и показване на Историческа зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив “ и е в нарушаване на Закон за устройство на територията и на условията на Наредба № 8 от 14.06.2001 година за размера и наличието на устройствените проекти. В претекстовете на административния орган се показва, че с внесеното предложение се трансформира културно-историческата среда на недвижима културна скъпо с категория " локално значение “ и по тази причина е неприемливо във връзка с опазването и експонирането на единичната и груповата недвижима културна полезност.

Съгласно показания по делото нотариален акт от 2009 година сдружението жалбоподател е придобило в благосъстоятелност дворно място на ул. " Одрин " 8 с площ  3072,50 кв. м., с издигнатите върху парцела тютюнев склад на четири етажа, застроен върху 1050 кв. м. откъм ул. " Одрин “, и тютюнев склад на четири етажа, застроен върху 760 кв. м. откъм ул. " Г. М. Димитров “, с предходно название ул. " Н. Гълъбов “.

Имотът попада в обсега на Групова недвижима културна полезност " система улични ансамбли " Д “ по ул. " Иван Вазов “ и ул. " Цанко Дюстабанов “, формиран детайл на Историческа зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив, групов археологически и архитектурно-строителен монумент на културата, на урбанизма и културния пейзаж, разгласен в Протокол № 5/22.05.2000 година на НСОПК, одобрен от Министъра на културата. Това не се оспорва от компанията притежател.

Подадена е молба от жалбоподателя, ведно с предложение за застрояване, съдържащо силуетен проект и архивна фотография на сградата-НКЦ. В административното произвеждане, на съображение член 84, алинея 1 от ЗКН, по плана е изразено мнение от шефа на НИНКН, който е предложил на МК да не го съгласува. Съобразявайки това мнение и ползвайки неговите претекстове, ответният административен орган е постановил своя краен акт, а точно оспорения в актуалното правосъдно произвеждане отвод за координиране. 

През април 2022 година Върховен административен съд анулира и разгласи за незаконосъобразна заповед на шефа на НИНКН от 28.01.2016 година, с която в Списъка с регистрирани и декларирани обекти на недвижимо културно завещание в Пловдив е разказана друга постройка на мястото на тютюневия склад " Ориент табако ". На база на това решение в този момент Административният съд в Пловдив приема, че е основателно настояването на частния вложител за оповестяване на незабележим акта на МК. 

Административен съд - Пловдив осъжда МК да заплати правосъдните разходи на компания " Одрин 8 " ЕООД в размер на 1050 лв.. 

Решението подлежи на обжалване с касационна тъжба пред Върховния административен съд в 14-дневен период от известието за постановяването му с дубликат за страните
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР