Пловдив достигна епидемичното ниво на заболеваемост от остри респираторни болести

...
</TD
>Пловдив достигна епидемичното ниво на заболеваемост от остри респираторни болести
Коментари Харесай

РЗИ Пловдив с последна информация за грипа

Пловдив доближи епидемиологичното равнище на заболеваемост от остри респираторни заболявания - 178.62 на 10000 души. Това заяви за Агенция " Фокус " доктор Милена Панайотова, от РЗИ.

" Но има и други критерии, които се съблюдават - потвърдени циркулиращи грипни вируси, лежащи заболели пациенти и други индикатори, които се съблюдават, преди да се разгласи зараза ", сподели доктор Панайотова.

Реално, в Националната референтна лаборатория има единствено 3 серелогично потвърдени случая на грип А в Пловдив. Всички останали са потвърдени с бързи проби, които могат да се купят от аптечната мрежа и те са комбинирани с коронавирус. Днес в София са изпратени още 25 проби, за на следващия ден ще има още толкоз. 

" Малко ми е необичайно за какво обществото асоциира грипната вълна с почивка за учениците. Техните отсъствия не постоянно може да се дължат на грипа, още повече в този момент са в края на периода, когато се оформят бележките, " сподели доктор Милена Панайотова.

Тя уточни, че мнението на всички експерти е, че този грип протича леко, без затруднения, единствено с висока температура и изнемощялост, и минава бързо.

" Спомням си предходната година по това време по какъв начин треперехме и бяхме в потрес и стрес поради ковида. Грипът в този момент е нещо всекидневно за географските ни ширини. Има задоволително противогрипни лекарства в аптеките ", добави доктор Панайотова. 

Днес от 14,00 часа заседава Областният медицински щаб в Пловдив. На него ще се разбере броят на отсъстващите възпитаници и дали ще се афишира грипна почивка.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР