Пазарът на имоти в Пловдив е доста динамичен и цените

...
</TD
>Пазарът на имоти в Пловдив е доста динамичен и цените
Коментари Харесай

Да вярваме ли на тези цифри? Кой купува жилища на такива цени в Пловдив?

Пазарът на парцели в Пловдив е много динамичен и цените на жилищата не престават да се повишават. Търсенето надвишава предлагането на парцели, написа в собствен разбор консултантска компания. Най-търсени в града под тепетата са двустайните жилища.

Средните цени на жилищата са към 1000 евро на кв. м, а в центъра доближават и над 1300 евро на кв. м. При новото строителство и покупко-продажбите “на зелено " цените на парцелите са в доста необятен диапазон - от 650 евро до 1500 евро на кв. м. Предпочитаните региони в Пловдив са кварталите " Каменица ", " Кършияка ", " Смирненски ".

Най-активно остава предлагането в регионите " Христо Смирненски " (на цени 900-1400 евро/кв. м), " Кършияка " (950-1500 евро/кв. м), " Кючук Париж ", където парцелите на шпакловка и замазка се оферират на цени от 800-1000 евро кв. м и от 1100 до 1200 евро/кв. м, като приключени.

Все по-засилено е търсенето на къщи наоколо до покрайнините на Пловдив. Предимно търсят парцели на 10 км от града на цена към 80 хиляди евро. Купувачите най-често са младежи от IT бранша, които могат да работят отдалечено. Предпочитани са селата Труд, Белащица и други.

Купувачите в града под тепетата избират по-големи жилища - с три и повече спални, както и приключени парцели. Заради повишаването на парцелите и желанието на хората да придобият по-голям дом, нарастват размерите на отпусканите от банките заеми. Броят на ипотечните заеми в Пловдив също се усилва.

На пазара на ваканционни парцели продължава позитивната наклонност от ден на ден българи да влагат парите си в парцели, намиращи се на морските или планинските ни курорти. Сделките с ваканционни парцели са доста дейни, като купувачите са най-вече с персонални средства или употребяват отчасти банково кредитиране. Основната цел е парцелът да се употребява като второ жилище, което да служи за отмора, а не толкоз да бъде отдавано чартърен.

Купувачите желаят да спасят спестяванията си от инфлацията, купувайки ваканционни парцели. Едно от главните условия на клиентите е да няма такса обслужване, а регионите, които са желани от българските жители, са най-вече по Южното Черноморие. Търсят най-вече студиа и двустайни жилища, за предпочитане изцяло обзаведени и подготвени за живеене, като на множеството места цените към този момент минават психическата граница от 1000 евро/кв. м.

Крайните цени на двустайните жилища варират сред 35 хиляди и 65 хиляди евро, като тези числа могат да са и по-високи според от размера, местоположението и типа на парцела. Поскъпването при ваканционните парцели за последната година е сред 15 и 30 на 100, а учредения за това са поскъпналите строителни материали и дейното търсене на този тип парцели, показват консултантите. Цената на самото жилище се дефинира и от региона, в който се намира, както и от местоположението му - по традиция парцели с панорама към морето или на първа линия са по-скъпи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР