От днес най-голямата и скъпа пеперуда в света – птицекрилата

...
</TD
>От днес най-голямата и скъпа пеперуда в света – птицекрилата
Коментари Харесай

В Пловдив представят най-скъпата и голяма пеперуда в света

От през днешния ден най-голямата и скъпа пеперуда в света – птицекрилата пеперуда на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae) ще бъде изложена в зала “Безгръбначни на Регионален природонаучния музей Пловдив. Видът е открит през 1906 година от Албърт Стюарт Мийк, колекционер, нает от Уолтър Ротшилд за събиране на естествени мостри от Нова Гвинея. През идната година Ротшилд кръщава типа в чест на Александра Датска.

Женските представители на птицекрилата пеперуда са по-големи от мъжките с очебийно по-кръгли, по-широки крила. Женската може да доближи и леко да надвиши обсег на крилата от 25 см до 28 cм дължина на тялото 8 cм. Женската има кафяви крила с бели петна. При този тип има изразен сексуален диморфизъм. Мъжките са по-малки от женските. Коремът е блестящо жълт. Размахът на крилата на мъжките може да бъде почти 20 см, само че по-често към 16 см.

Екземпляр Африканска лунна пеперуда (Argema mimosae) от се мейство Сатурниди (Saturniidae) се излюпи в зала " Тропик “ на Регионален природонаучен музей Пловдив.

Видът се среща в Източна и Южна Африка. Възрастните имат обсег на крилата към 10-12 см и дължина от главата до задния продълговат завършек на крилата 12 – 14 cm. Пловдивчани и гостите на града ще имат опция да видят атрактивната пеперуда и да я снимат.

Очакваме Ви!

Входът за зала " Тропик “ и Експозицията на музея е с постоянен билет!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР