Окръжна прокуратура-Русе наблюдава досъдебно производство във връзка с разследване за

...
</TD
>Окръжна прокуратура-Русе наблюдава досъдебно производство във връзка с разследване за
Коментари Харесай

Прокуратурата в Русе повдигна обвинения на трима души заради търговия с кръв

Окръжна прокуратура-Русе следи досъдебно произвеждане по отношение на следствие за противоправни дейности на три лица, осъществени в интервала май – октомври 2023 година, на територията на гр. Русе. Същите са свързани с незаконно набиране на лица в затруднено финансово положение и с невисок обществен статус, за от тях да бъде отнета кръв. Най-често набираните са били стимулирани от причинителите да " дарят “ кръв с обещанието да получат избрана парична сума. Понастоящем са открити над 15 такива " донори ", оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. 

По отношение на Н.Н – на 26 години, Р.Х. – на 30 години и М.И. – на 46 години са повдигнати обвинявания и същите са привлечени за осъществени голям брой действия осъществяващи закононарушението по член 159г вр. член 159в вр. член 159а, алинея 2 от Наказателен кодекс, както и за присъединяване в проведена незаконна група по смисъла на член 321 от Наказателен кодекс.

Проведеното досега следствие е открило, че участниците в незаконната скица всекидневно са обитавали на територията на Центъра за трансфузионна хематология, намиращ се в двора на лечебно заведение в гр. Русе. Те предложили на родственици на пациенти " подпомагане “ за набиране на нужното им количество кръв против сумата от 300 до 600 лв. за една банка. В случай на единодушие от тяхна страна обвинените осигурявали донор, който получавал за това дребна парична сума от обвинените.

От Н.Н, Р.Х. и М.И и от домовете им са конфискувани голям брой писмени доказателства, съдържащи данни на лица (в това число и такива за кръвногруповата им принадлежност, телефони номера, адреси и платени суми), картончета с следващи номера от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за съответни пациенти, мобилни телефони и СИМ карти.

Предстои провеждането на разпити на очевидци и определяне на документи свързани с действието.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР