Официалните данни, които се публикуват от Националния статистически институт, показват,

...
</TD
>Официалните данни, които се публикуват от Националния статистически институт, показват,
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Работодатели получават милиони от държавата, а не дават 1 лев увеличение на служителите си

Официалните данни, които се разгласяват от Националния статистически институт, демонстрират, че износът и брутният вътрешен артикул на страната се усилват. Не дребна част от растежа на Брутният вътрешен продукт е вследствие на повишената инфлация и не дребна част от по-високите приходи се редуцират от повишените цени. Няма по какъв начин освен това състояние да твърдим, че благосъстоянието на българските жители се е повишило. Това сподели в изявление за Plovdiv24.bg икономическият специалист на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова.

На национално равнище не е признато предлагането минималната работна заплата да стане 850 лв. и към този момент остава 780 лева. Синдикатите обаче не престават да вършат старания по предприятия, с цел да се усили тук-там заплащането и най-малко частично да се компенсират повишените цени.

Усещането за инфлация се разграничава от числата на Национален статистически институт, тъй като формалната статистика регистрира междинната инфлация, която не е идентична за всеки. Най-сериозно отражение има при по-нискодоходните групи, чиято по-голяма част от приходите отива за храна и за тях инфлацията е доста по-висока от 16%, разяснява тя.

Според синдикатите, за ограничение растежа на инфлацията е трябвало да се подхващат доста по-сериозни ограничения, в това число да се прибегне до налагане на таван на цените на избрани стоки в кратковременен проект и за малко време. 

" Трябва обаче и смяна на законодателството. Чуваме разнообразни политически партии и претенденти за властта по какъв начин изясняват, че регулаторите би трябвало да си свършат работата. Те могат да си свършат работата и си я правят, само че в границите на пълномощията си, които имат и в границите на законите, които работят. Когато в закона не написа, че 100% надценка е противозаконна, какво да направи служителят от Комисията за отбрана на потребителите, тъй че да глоби въпросната верига и тези практики да бъдат прекъснати? Очевидно е, че няма какво да се случи. Именно за това те само записват разликата на цената на рафт и цената на каса. Спирайки тези практики, по никакъв начин не се борим със спекулата, която е на всички места и която води до всеобщо повишение на цените " - изясни икономистката.

Григорова счита, че страната е трябвало да даде повече опция на  държавни компании да вземат участие на пазара и уточни като образец " Ел Би Булгарикум ", която фрапантно понижи цените и кашкавалът стана 16 лева, до момента в който всеобщо в общоприетите магазини цената е 25-30 лв.. Уволнението на шефа на държавната компания е поради това, че е протегнал ръка на ползите на комерсиалните вериги.

" Не е редно всеки един производител да заплаща такса за поддържането на електронна система за следене наличностите в складовете, тъй като това е присъща активност и разноски на въпросната комерсиална верига, както за чистачката, за касиерката, на хората, които редят рафтовете. Тези разноски компанията, комерсиалната верига, би трябвало да си ги покрива с облагата, която образува. За страдание тя ги трансферира върху производителите и оттова насетне източва както българския производител, по този начин и българския консуматор за жалост " - сподели тя.

Припомни, че двата национално показани синдиката се опълчиха на държавното управление да не даде обезщетения на бизнеса за високите цени на тока. Причината е осъзнаването, че огромна част от бизнеса ще банкрутира от безобразно високите цени на силата.

" Давахме си сметка, че тези средства ще се получат и от компании, които нямат потребност от подкрепяне. Още тогава ние от КТ " Подкрепа ", за жалост сами, настояхме да се плануват ограничения, с които фирмите, които образуват облаги, а получават големи обезщетения, да бъдат върнати в бюджета. Това нещо в този момент се  предлага от служебното държавно управление и чухме бизнесът какъв брой е неудовлетворен. Но не беше неудовлетворен, когато имаше компании, които вземат по 50 милиона лв. месечно обезщетения и образуват невиждани до момента облаги " - разяснява Григорова.

Икономистката напомни, че ръководителят на една от работодателските организации Васил Велев е призовал бизнеса да усилва заплатите на чиновниците си, защото получава обезщетения, само че това не се случва. КТ " Подкрепа " сега води договаряния за подписване на групови трудови контракти на няколко места и работодателите обяснявали в какво тежко положение се намират и по какъв начин образуват загуби, заради което предложили 0% нарастване на заплатите. 

" Не е естествена обстановка, в която има работодатели, които получават милиони от държавния бюджет, а това са нашите налози, и в същото време не желаят да дадат и 1 лев нарастване на личните си чиновници при насъбрана инфлация междинна 16%, за дребната кошница - 22, а на храните доближава до 25. Една от тези компании е огромна компания с обекти по българските летища " - безапелационна е Ваня Григорова.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР