Общинският съвет на Пловдив за цялостното довършване на стадион Христо

...
</TD
>Общинският съвет на Пловдив за цялостното довършване на стадион Христо
Коментари Харесай

Заместник-кмет разясни ситуацията около стадион Христо Ботев

Общинският съвет на Пловдив за цялостното дотъкмяване на стадион " Христо Ботев ".  В изявление за Plovdiv24.bg заместник-кметът по спорт, юношески действия и обществена политика изяснява за какво се е наложило предлагането да се внесе в ексклузивен порядък от групата съветници от " Кауза България ".

В деня преди постоянното съвещание на Общинския съвет е извършена среща в общината със строителя, юристи и чиновници на администрацията. На нея се обяснява, че строителят чака да му се платят малко под 5.2 милиона лв. в  бюджетна година 2023, защото по Решения 13 и 84 на ОбС-Пловдив от тази година средствата, средствата, които са обезпечени за довършването на стадион " Христо Ботев " са разпределени в три бюджетни години - 2023 година - 5 380 000 лева, 2024 година - 8 500 000 лева и 2025 година - 8 700 000 лв..

Идеята е от парите за 2024 и 2025 година, които са в размер на 17.2 милиона, да се изтеглят 5.2 милиона и да се дават на строителя в този момент, а останалите 12 милиона както е по съглашение.

" Срещата завърши към 17,00 часа, в края на работния ден, нямаше време да се вкара изключително предложение, по тази причина използвахме опцията през една от точките - за систематизиране на средствата за юношески действия за 2023 година и доклада за предходната година, на микрофон да се направи това предложение, с цел да не се губи време, защото на строителя му трябват тези средства за задатъка за металната структура за цялостното покритие на стадиона да го защищити от нездравословните атмосферни въздействия.

Затова пробвахме по този ексцентричен метод на микрофон да се случи, само че не получи поддръжка в зала. Сега следва да се изготви предложение, което да мине по каналния ред през непрекъснатите комисии на Общински съвет. Смятам, че на 8 юни, когато е идващото съвещание, ще събере поддръжка " - изясни заместник-кметът.

Титюков напомни обещанието на строителя да даде от себе си 17 милиона да приключи стадиона, като желае да му се изплатят в три бюджетни години, а не в две.

По главния контракт, който е за 52 389 000 лв. по публичната поръчка, към сегашния миг са разплатени близо 41 400 000 лева от община Пловдив, включително 25-те милиона от държавно управление " Борисов-3 " и средствата от заема, плюс тези 5 380 000 за тази година. 1 милион от 12-те милиона от заема е употребен за седалките, тревното покритие и за създаване на нови спомагателни трафопостове.

В анекса към контракта със строителя ще бъде записано, че в този момент се изплащат малко над 6 млн. лв., а останалите 12 милиона остават за 2024 и 2025 година

" Това не са спомагателни средства. Те и към сегашния миг са гласувани от Общински съвет - Пловдив. Само се преразпределят по години кои да са 2023, кои 2024 и кои 2025г. " - посочи заместник-кметът.

Предстои да се изготви такова предложение и ще се внесе, с цел да мине през непрекъснатите комисии на Общинския съвет. Така общинските съветници няма да имат терзания, че се случва нещо неправилно.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР