Община Бургас даде старт на нова профилактична програма, която ще

...
</TD
>Община Бургас даде старт на нова профилактична програма, която ще
Коментари Харесай

В Бургас започва нова профилактична програма за безплатни стоматологични прегледи на първолаците

Община Бургас даде старт на нова профилактична стратегия, която ще бъде обвързвана с възстановяване и следене на оралното здраве при първокласниците. Кметът и ръководителят на Районната гилдия на Български зъболекарски съюз доктор Васил Йовков подписаха през днешния ден съглашение за съдействие, чиито предмет е 5-годишно партньорство за обезпечаването на безвъзмездни профилактични прегледи за всички първокласници от бургаските учебни заведения, оповестиха от Община Бургас.

" След въвеждане на тези профилактични стратегии ще обхванем най-често срещаните проблеми при децата и подрастващите. Превенцията е най-хубавата тактика в опазването на здравето, а тези прегледи ще дадат опция да се реагира в точния момент и се вземат най-подходящите ограничения за попречване на по-сериозни здравословни проблеми “, показа кметът.

Новата стратегия за профилактика на кариесите при децата се споделя " Със здрави зъбки в първи клас “ и е създадена взаимно с Районната гилдия на БЗС-Бургас. Денталните лекари, които ще работят по нея, ще правят прегледите безплатно, а родителите няма да заплащат осъществения обзор.

След привършване на прегледа, всеки родител ще получи съответно запълнен амбулаторен лист, в който ще е отразен действителния зъбен статус на детето му. При нужда от следващо лекуване, родителят ще има право да избере къде и при кого да го организира.

Основната цел на програмата е, посредством своевременна профилактика да се понижи броят на децата с кариеси в Бургас и да се покачат персоналните им умения за запазване на оралното им здраве.

Новата стратегия е продължение на напъните на Община Бургас за безвъзмездни профилактични прегледи, които да обзет допустимо максимален дял от популацията, от най-ранна до по-зряла възраст. До момента в деяние са стратегии за очно здраве на 5 и 6-годишните деца, за гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие при учениците от 7 до 14-годишна възраст и стратегия за определяне на глаукома при възрастните хора.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР