Няма опасност от преливане на реки и язовири в Русенско.

...
</TD
>Няма опасност от преливане на реки и язовири в Русенско.
Коментари Харесай

Казаха дали има опасност от преливане на реки и язовири в Русенско

Няма заплаха от преливане на реки и язовири в Русенско. Макар че равнището по долното поречие на река Янтра се увеличи през последните дни, сега ситуацията е спокойна и не се постановат спомагателни превантивни ограничения. По последни данни равнището на река Янтра край Бяла е на повече от 400 см. под сериозната точка, оповестяват от Областна администрация - Русе.

Припомняме, че при започване на седмицата във Велико Търново равнището на реката се увеличи до 5.5 м. при сериозна стойност от 6.5 м. Поради вероятността от по-сериозни интензивни превалявания през летния сезон регионалният шеф разпореди на дежурните към Областния съвет по сигурност и ръководство при рецесии да му дават информация в оптимално къси периоди при вероятно повишаване равнището на водоемите и реките в района. Към момента Станев получава такава информация всекидневно. Мярката е напълно превантивна.

Въведен е и непрекъснат режим на следене на метеорологичната прогноза и връзка с Националния институт по метеорология и хидрология и с Метеорологичния център на Военновъздушните сили на Република България. Целта е на база предоставените данни и направените прогнози да се подхващат съответни и навременни ограничения при вероятно повишение риска от преливане на някои от водоемите или реките в Русенско. За в този момент подобен няма. Всички язовири в района са в положително техническо положение и със доста по-малък воден размер от оптималния. Наличието на свободни размери в язовирите и реките подсигурява опция за вдишване на вероятно по-висок приток, което от своя страна ще понижи нездравословното влияние на водите.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР