Няма фиксирани срокове за екстрадиране по наши дела, каза за

...
</TD
>Няма фиксирани срокове за екстрадиране по наши дела, каза за
Коментари Харесай

Адвокат Екимджиев: Дания може и да откаже екстрадиране на Рангел Бизюрев

Няма закрепени периоди за изгонване по наши каузи, сподели за " Фокус " юрист във връзка залавянето на Рангел Бизюрев на територията на Дания, упрекнат за убийството на Митко от Цалапица. 

По думите на юрист Екимджиев, изгонване по наше искане се е бавило и по два-три месеца. България също е бавила екстрадиция, дори с години.

" Принципът е, че следва да се има доверие сред страните, членки на Европейски Съюз, при осъществяването на Европейска заповед за арест /ЕЗА/ за обещано лице, което да бъде задържано и предадено. Въпросът е дали има задоволително съображение Дания да има доверие на българските управляващи, че лицето, което предават няма да бъде жертва на несправедлив съдебен развой, или нечовешко  унизително третиране ", разясни Екимджиев.

По думите му, преобладаващо е доверието сред страните, в границите на Европейски Съюз. Но когато дадени страни са дали съществени индикации за това, че в тях правосъдната система не е самостоятелна и че местата на задържане не подсигуряват, че третирането на лицето няма да е много унизително, някои страни отхвърлят. За това, изгонване на Рангел по изключение може да бъде и отказано.

Адвокат Екимджиев заключи, че по принцип ЕЗА се извършва, няма закрепен период, само че няма и императивно обвързване за страната, от която се желае осъществяването. Тя има съображение да се съмнява за две неща - че лицето ще бъде сложено на нечовешно и  унизително третиране, или че процесът няма да бъде обективен. Тогава екстрадирането може и да бъде отказано.

В същата посока могат да бъдат разжглеждани и причините на лицето, по отношение на което се ползва осъществяването на ЕЗА. Особено, в случай че няма никакви доказателства, че той е бил забъркан, разясни още юрист Екимджиев.

Той уточни, че редовно се отхвърлят претенции за естрадиция на Русия, защото там лицата може да бъдат малтретирани и да не бъдат съдени заслужено.

Принципът е същият и за европейските заповеди за арест, единствено че тук е подсилена концепцията за доверието сред държавите членки. 

На въпрос допустимо ли е Рангел Бизюрев да не бъде екстрадиран преди да бъде наказан в Дания при положение на потребление на подправени документи за идентичност, юрист Екимджиев отговори, че това към този момент е в областта на хипотетичното.

Принципно когато има обвиняване за присъединяване в ликвидиране, тежестта на закононарушението би трябвало да бъде водещото. Реално те в действителност биха могли да кажат, че ще си го съдят първо там, само че това са единствено догатки, добави юрист.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР