Напусна ни дългогодишният директор на ОУ Панайот Волов“ Цонка Жиговечка.

...
</TD
>Напусна ни дългогодишният директор на ОУ Панайот Волов“ Цонка Жиговечка.
Коментари Харесай

Почина един от най-уважаваните директори на училище в Пловдив

Напусна ни дългогодишният шеф на ОУ " Панайот Волов “ Цонка Жиговечка. Преподавателят, за който нямаше секрети в образованието на деца от малцинствата и плановете, свързани с приобщаващото обучение, отстъпи управителния пост през лятото на 2020 година Силната и волева дама дълги години бе отпред на учебното заведение в Шекер махала, изпълнявайки задачата да обезпечи еднакъв достъп до обучение за всяко дете, убеждавайки родителите, че ученето е полезност, оповестява

Година преди да се пенсионира тя провежда поредност от събития и начинания във връзка половинвековния празник на учебното заведение. И двора бе засадена секвоя, а възпитаници и учители бяха подготвили авансово и обръщение в капсула към бъдещите ученици, която да бъде отворена след 10 години.

В навечерието на годишнината бе открит и кабинет музей с етнографски ъгъл и камина. Манекени, облечени в достоверни национални носии, дават визия на децата са мъжките и дамски дрехи от предишното. Една от носиите е на 100 години, получена като подаяние от преподавател в учебното заведение.

Целият преподавателски екип тогава поддържа концепцията на Жиговечка за музей, в който могат да се видят също тъкани черги и килими, възглавници, вълнени калцуни, съдове, шевна машина, скъпи антикварни издания, архивни материали, даже уверение за приключен клас от 1919 година, остарели училищен бележници. Едно от редките издания е книгата " Спомени от турско време " на Иван Андонов – изтъкнат държавник, преподавател, юрист, публицист и деятелен участник в Съединението.

Благодарение на нейните старания, само че по отношение на 40-годишнината на ОУ " Панайот Волов ", бе открита концертна зала. Вместо да чака финансиране, тя заделила средства от делегирания бюджет, с цел да трансформира тогавашна работилница в малко украшение с обособена сцена и отредени места за публиката, озвучаване, осветяване и декори, с опция за концерти, театрални постановки и всевъзможен вид учебни празници и обществени изяви на децата.

Plovdiv24.bg  изказва съболезнования на фамилията за тежката загуба!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР