Над 30 фирми от цяла България участват в шестото поредно

...
</TD
>Над 30 фирми от цяла България участват в шестото поредно
Коментари Харесай

В Русе се провежда шестото поредно изложение Дунавски овощари

Над 30 компании от цяла България вземат участие в шестото следващо ревю " Дунавски овощари “. То се организира в зала ОЗК – Арена, като входът е свободен и всеки клиент може да прегледа профилирана техника, както и да се запознае с новостите при посадъчните материали и препаратите, а също и да закупи фермерска продукция. Събитието се провежда от Сдружение " Съюз на Дунавските Овощари “ с ръководител Николай Колев. Инициативата бе открита от министъра на земеделието и храните, регионалния шеф Данаил Ковачев и заместник-кметът по комунални действия на Община Русе Димитър Недев. По думите на Ковачев събитието се е утвърдило освен като в районен, само че и народен проект като място за среща сред производителите и крайните консуматори, само че също по този начин и като конгрес за обмяна на опит и положителни практики в областта на земеделието. " Българската стопанска система има потребност от такива изложби, с цел да се показват действителните благоприятни условия на родното произвеждане, чието качество е на международно равнище и това би трябвало да ни прави в действителност горди. Освен това сходни начинания предизвикват износът и по този начин способстват за основаването на по-висока добавена стойност “, сподели регионалният шеф. Той уточни, че ревюто е измежду главните фактори, които ще привлекат вниманието на повече хора към районните агропродукти, което от своя страна неизбежно ще увеличи тяхната конкурентоспособност. Не на последно място Ковачев пожела на участниците в самодейността да осъществят доста нови бизнес контакти и да осъществят задачите си.

От своя страна министър Вътев пожела на участниците в самодейността високи пазарни резултати, както и да разпространяват продуктите и да печелят доверието на потребителите. Той уточни, че районът е доста богат във връзка с капацитета на развиването си и е благодатен, което е причина да се изградят и преработвателни предприятия, които са извънредно значими за цялото земеделско произвеждане. Според министъра на земеделието и храните би трябвало да се приключи разделянето на производители и преработватели, тъй като от полето до трапезата процесът е един и не трябва да бъде разделян. Пред медии министърът разяснява, че е създадена доста обективна методика за разплащане по помощта de minimis, като от 1 декември ще стартират разплащанията. Също по този начин той разгласи, че е в ход и банкет на документи по Националния проект за възобновяване и резистентност. Министър Вътев показа и детайлности по отношение на нуждата от доскорошното затваряне на фермерските пазари. Той уточни, че това се е наложило поради обстоятелството, че за 20 дни в страната са зародили 7 огнища на птичи грип. Въпреки че не е рисков за хората, той има капацитет и за преместване към тях, тъй като участва избран вариант. След като обаче за доста къс интервал ветеринарите лекари са създали над 300 000 проби и те са се оказали негативни още веднъж фермерските пазари са били разрешени, само че със възбрана за продажба на живи птици и птичи артикули. До решението за затварянето на фермерските пазари се е стигнало след разискване на епизоотичната конюнктура с всички епидемиолози, които са били безапелационни, че скупчването на фермери на едно място е причина за разпространяване на болестта. Въпреки че вирусът не е рисков за хората, той се предава от тях доста елементарно.

Обсъдена бе и тематиката за вноса на земеделски артикули от Украйна, като министърът уточни, че по митнически и публични информации импорт на зърно от Украйна насам няма. Той показа, че се внасят други артикули и че страната е на европейския пазар. Според него е належащо да се набележат разновидности за това по какъв начин да се преструктурира българското земеделие, тъй че да бъде стабилно и сполучливо в актуалната интернационална среда. Министър Вътев уточни, че има договорености сред двете страни, които се съблюдават.

По време на форума стана въпрос за нуждата от намирането на работна ръка в областта на овощарството. Според министър Вътев това е проблем, който визира всички браншове на стопанската система и публичния живот. Затова се създава стратегия за омекотен банкет на служащи от други страни.

Колкото до казуса с поливните площи, то министър Вътев бе безапелационен, че разрешителният режим от страна на Басейновите дирекции е доста тежък. Експертите от неговото министерство работят с тези от това на околната среда и водите, защото досега са създадени 3 тактики за поливно земеделие в България, като нито една не е осъществена. Най-важното съгласно него е да се облекчи достъпът на земеделските производители до поливна вода. От 100% поливно земеделие преди повече от 30 години, в този момент в страната поливните площи са към 0.7%.

По-късно министърът взе участие и в полемика със земеделци от района.

Домакинът на събитието Николай Колев уточни, че ревюто дава късмет за обмяна на опит и взаимната работа в бранша да продължи напред. 

Заместник-кметът Димитър Недев пожела триумф на форума и разрешаване на провокациите пред бранша. Той уточни и положителната съгласуваност сред страна, локална власт и бизнес, която води до позитивни резултати.

На срещата участваха шефът на Областна дирекция " Земеделие “ в Русе Владимир Тедески, шефът на Областната дирекция на Държавен фонд " Земеделие “ Красимир Георгиев, Деница Гаджева, която е основен експерт  в Националната работа за препоръки в земеделието, както и изпълнителният шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, а също и представители на земеделския отрасъл от Румъния.

Припомняме, че към Областната администрация към този момент повече от 12 години действа взаимна българо-румънска земеделска работна група, чиято цел е да предизвиква партньорството сред земеделци и животновъди от двете страни на река Дунав. Тя бе основана по предложение на изпълнителния шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева. Форумът се утвърди като един от най-ефективните принадлежности за основаване на нови контакти сред фермерите, както и за обмяна на положителни практики на районно и национално равнище.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР