на турския гражданин Мустафа Гьокташ, взета от Хасковския окръжен

...
</TD
> на турския гражданин Мустафа Гьокташ, взета от Хасковския окръжен
Коментари Харесай

Убийство на писател: В Пловдив не се смилиха над турския полковник

на турския жител Мустафа Гьокташ, взета от Хасковския областен съд въз основа на Заповед за интернационално търсене и арест, издадена от Четвърти престъпен съд в Анкара, Турция.

Гьокташ е разгласен за търсене с алена бюлетина от Интерпол Анкара. Срещу него в Турция се води наказателно гонене за преднамерено ликвидиране на известния турски публицист и академични учител Неджип Хаблемитоглу, което е било осъществено на 18.12.2002 година в Чанкая с огнестрелно оръжие. За закононарушението, в което Гьокташ (бивш полковник от въоръжените сили на Турция и адвокат) е упрекнат в родината му, се планува наказване пожизнен затвор.

Издирването лице е минало в България през август, пресичайки нелегално " зелена граница “, за което действие против него е почнало досъдебно произвеждане и му е избрана мярка за неотклонение парична гаранция от 300 лв.. Той е подал документи до българските управляващи за даване на леговище по политически аргументи, както и за статут на емигрант. На 1.09.2022 година обаче е арестуван в Свиленград при рутинна инспекция от полицейски патрул, до момента в който карал автомобил, защото при инспекцията се оказало, че предходният ден е разгласен за търсене с алена бюлетина.

След като изслуша настояванията на страните и се срещна с документите по делото Апелативен съд – Пловдив реши, че Хасковският областен съд обосновано и законосъобразно е взел мярка за неотклонение " краткотрайно задържане за период от 40 дни “ по отношение на турския жител Гьокташ. Молещата страна, в тази ситуация Турция, желае арест на лицето в изискванията на необходимост, както е направено в Заповедта за арест. От показаните документи от прокуратурата са открити самоличността и поданството на лицето, мястото и времето на осъществяването на закононарушението, за което се търси. По делото има данни, че лицето е минало границата незаконно и това е задоволително съображение да се одобри, че при една друга мярка за неотклонение от задържане под стража, то може да го направи още веднъж, което обосновава заплаха от укриване.

Исканото лице е непознат жител, без адрес в България, преследвано е за друго закононарушение - незаконно секване на границата, което обуславя риска от осъществяване на закононарушение при по-лека мярка за неотклонение. За това съдът го остави в ареста за 40 дни, които текат от датата на задържането му. Относно изказаните в правосъдно съвещание опасения, че в случай че бъде екстрадиран в Турция, някогашният полковник ще бъде подложен на политически гонения, съдът одобри, че по делото няма данни за негова политическа активност и за това няма учредения да изведе такава заплаха.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е дефинитивно.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР