На 20.10.2023 г. ръководителя на проекта По крепостните стени на

...
</TD
>На 20.10.2023 г. ръководителя на проекта По крепостните стени на
Коментари Харесай

Небет тепе – Ще загуби ли 2 млн. лв. община Пловдив?

На 20.10.2023 година ръководителя на плана " По крепостните стени на Филипопол “ Таня Петкова декларира " С блестящо аудио - и видеошоу и с фойерверки ще бъдат публично открити двата археологически комплекса - Небет тепе и Източна врата на Филипопол, в края на декември. “ Но да момента няма нито помен от " видео шоу и фоерверки “, а и въобще нищо " блестящо “ не се случило на Небет тепе. Точно в противен случай, въпросите към осъществяването на този може би най-знаков за историческото завещание на Пловдив план стават все по-тежки и съществени.

Поставянето на очевидно несъгласуваната с НИНКИН ограда е единствено " черешката на тортата “.

Припомняме, че даже днес общинският консултант Николай Гюров.

Проектът, който към този момент би трябвало да е изпълнен. На 23.03.2021 година Община Пловдив подписва контракт с консорциум " Филипопул 2020 “ за планиране, авторски контрол и осъществяване на строителство на обект " Инженеринг на обект: архиологически комплекс Небет тепе – консервация, реституция, и експониране “. Срокът на контракта е 660 календарни дни или 09.01.2023 година и от дълго време е изминал.

В профила на Община Пловдив в регистъра за публични поръчки са оповестени анекси, само че те касаят увеличение на цената за СМР по контракта с спомагателни 562 020 лева по позиция 2 и с 237 516 лева по позиция 3 на публичната поръчка, не и периода за осъществяване.

Изобщо, това е един извънредно обгърнат в тайнственост план.

По информация на Община Пловдив, обекта трябваше да е приключен на 31.12.2023 година И тук обществено не е ясно по какъв начин от януари периода за довеждане докрай стана декември. Откриване с " видео шоу и фоерверки “, вместо това в този момент би трябвало да се даде отговор, какво ще се прави с несъгласуваната от НИНКН ограда и за чия сметка остават всички платени отвън периода на контракта средства?

Че оградата е грозна и несъвместима с тази част на Стария град е ясно на всеки видял я.

По коридорите на общината от много време се шушука, че има проблеми с верифицирането на средствата. Колко претенции за верификации е имало досега? Им а ли анекс с ръководещия орган за продължение на работата след 31.12.2023 година, когато изтече и периода за верифициране на разноските по програмата? Пред някои медии Таня Петкова – началник на плана твърди, че анекс има. Но никой не го е видял. Не може да се открие и в системата за документо-оборот на община Пловдив.  Ако Таня Петкова лъже, то кой ще заплати най-малко 2 благ. лева неверифицирани разноски?

На 22.02.2024 година имаше и направено запитване от група съветници в Общински съвет Пловдив, само че досега кмета не е дал отговор.

Кога ще завърши работата на тепето и то ще стане налично за пловдивчани гостите на града?

Въпроси, на които обществото не получава отговор.

Тревожно и належащо да се отговори също е, дали изпълняваният план се разграничава доста от обществено утвърденият и показан на публичните разисквания?

Препоръчително е ръководителя на плана, вместо да се занимава с развъждане на котки на работното си място, да даде съответно отговори. Ако ли не, то цялата история би хвърлила сянка върху ръководството на.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР