На 17 март (петък) Община Русе и Дружество Традиция“ ще

...
</TD
>На 17 март (петък) Община Русе и Дружество Традиция“ ще
Коментари Харесай

Затварят за движение булевард в Русе заради годишнина от гибелта на Ангел Кънчев 

На 17 март (петък) Община Русе и Дружество " Традиция “ ще отбележат взаимно 151 години от гибелта на един от героите на българското Освобождение - Ангел Кънчев, оповестиха на интернет страницата на локалната власт.

От 10:30 ч. в пространството сред складовата сграда и Понтон №5 Дружество " Традиция “ ще показа възстановка на неговата всеотдайност. След това шествие с уредниците и участниците в събитието ще се насочи към паметника на Ангел Кънчев на бул. " Славянски “. В 11 ч. там ще се състои публична гала във връзка годишнината. Тържествени слова в памет на българския бунтовник ще произнесат кметът Пенчо Милков и регионалният шеф Анатоли Станев.

В честването ще се включат Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, Елена Димитрова от Вокална школа " Приста “ с началник Доротея Бальовска и Младежкият гвардейски отряд към Общинския юношески дом.

Заупокойна молитва за Ангел Кънчев и падналите за Освобождението на България ще отслужат Негово Преосвещенство Главиницкият свещеник Макарий - викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската Света митрополия.

В знак на благодарност към делото на националния воин присъстващите могат да поднесат цветя в края на церемонията.

Водещ на събитието ще бъде артистът от Драматичен спектакъл " Сава Огнянов “ Косьо Станев.

От 10:45 до 11:30 ч. ще бъде прекратено придвижването по бул. " Придунавски “ за шествието от Речна гара до паметника на Ангел Кънчев и по бул. " Славянски “ за формалната гала. Призовават се жителите да освободят пространството към паметника от паркирани коли.

Българският бунтовник Ангел Кънчев умира на 5 март 1872 година През 1868 година той взе участие във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 година е назначен от Българския революционен централен комитет за асистент на Васил Левски. Играе значима роля при образуването и активността на Русенския революционен комитет. На 17 март /5 март по остарял стил/ 1872 година Ангел Кънчев би трябвало да пътува за Букурещ с значима задача в БРЦК, само че на русенското пристанище е публикуван и обкръжен от османската полиция. За да не бъде хванат жив, самичък поставя завършек на живота си. Последните му думи са " Да живее България! “.                                            

      В Русе има два паметника на революционера - наоколо до лобното му място на бул. “Славянски ", както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР