Лекарка от Русе получи присъда лишаване от свобода за срок

...
</TD
>Лекарка от Русе получи присъда лишаване от свобода за срок
Коментари Харесай

Осъдиха лекарка от Русе за извършена само по документи операция

Лекарка от Русе получи присъда отнемане от независимост за период от 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен период за осъществена единствено по документи интервенция, оповестиха от tvn.bg

Освен това А. И. би трябвало да заплати на НЗОК 2200 лева, както и разноските по делото в общ размер съвсем 10 000 лева Присъдата е на Районен съд – Русе и е доказана от тричленен състав на Окръжен съд – Русе. С нея А. И. е приета за отговорна в сформиране на документ с погрешно наличие – действен протокол, в който удостоверила, че на пациентката Ш. А. е била осъществена фасциотомия, без такава интервенция да е била осъществена.

Случаят е от 2018 година Д-р А. И. работела в УМБАЛ " Медика – Русе “ ООД на служба " доктор хирургия “. На 07.06.2018 година 16-годишната Ш. А. и майка й отишли в болничното заведение поради нестихващи от 3 дни болки в лява коремна половина. Момичето било признато в Спешно поделение, а малко по-късно след обзор от А.И., било трансферирано в Хирургично поделение. От скенера се открило, че са налице " яйчници с горнограничен размер, с данни за овариални кисти, ивицеста конструкция и нараснала компактност на подкожна лой в предна стена на равнище дребен таз, евентуално с инфекциозен темперамент “. Пациентката била включена на система с венозно вливане на глюкоза и антибиотик, а на мястото на подутината в долната лява част на корема била залепена напоена с риванол марля.

Същата вечер доктор А. И. решила да обогати болничното заведение, в което работи, като сформира документ с погрешно наличие, а точно действен протокол, в който отразила, че е направила оперативна намеса в интервала от 23,00 ч. до 23,50 ч. на Ш. А. по клинична пътека 198. Така УМБАЛ " Медика – Русе “ получила 2200 лева без съображение.

Два месеца по-късно момичето още веднъж получило остри болки в същата област и отишло в УМБАЛ " Канев “, носейки епикризата от предходното лекуване. Била свикана лекарска консултативна комисия, която след обзор на пациентката установила, че не е била осъществявана посочената в епикризата оперативна намеса на 07.06.2018г. Сигнализирани били всички контролни органи, а доктор А. И. била предадена на съд. Първата инстанция я признала за отговорна в съставянето на документ с погрешно наличие и й наложила наказване отнемане от независимост за период от 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен период. Подсъдимата била наказана да заплати на НЗОК 2200 лева, както и разноските по делото в общ размер съвсем 10 000 лева Присъдата била обжалвана от подсъдимата, само че тричленен състав на Окръжен съд – Русе потвърдил съдебния акт, заради което към този момент е финален.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР