Имаме амбицията Градската жудожествена галерия в Пловдив да стане един

...
</TD
>Имаме амбицията Градската жудожествена галерия в Пловдив да стане един
Коментари Харесай

Знаете ли кои са първите портрети в Градската художествена галерия в Пловдив?

Имаме упоритостта Градската жудожествена изложба в Пловдив да стане един актуален музей по условията на актуалното музейно изкуство. Това сподели в предаването  " Цветовете на Пловдив "  на  Радио " Фокус "   шефът на Градската художествена галерия Красимир Линков. " Опитваме се да търсим и да прилагаме нови форми за работа с аудитория, и най-много с подрастващите, изключително в посока обучение в региона на изобразителното изкуство. Опитваме се да обогатяваме фондовете, тъй като дълги години, изключително при започване на прехода, дълги години нямаше безусловно никакви средства за откупки, както и за поправки, несъмнено. И това сътвори една празнина във връзка с бъдещите генерации, които биха желали да видят какви са били художествените резултати, изключително 90-те години, и изключително началото на 2000-та година ", уточни Линков.

По думите му, в този момент към този момент имат приходи в бюджета, в перо “Откупки " и от 4-5 години обогатяват фонда и със модерно изкуство.

За дигитализацията на галерията Линков сподели, че към този момент един път те са били част от подобен план за цифровизация на музеите. В момента община Пловдив завоюва план по Норвежката стратегия, в който вземат участие всички музеи.

" И в действителност, ние към този момент получихме устройствата, които би трябвало да разположим в нашите експозиции и в този момент работим по тяхното запълване с информация, т.е. по софтуерните артикули ", добави Красимир Линков.

В момента обновяват и уеб страницата си, който е един от най-старите, свързани с музейната активност. Очаква се до края на месец септември, октомври към този момент да имат  нов уебсайт, актуален, който ще разрешава разглеждане на разнообразни равнища на фондовете на музея.

" Най-популярното равнище ще бъде това, което е в експозициите, само че експертите ще могат да получават достъп и до фондове, които не са показани, т.е. творби на изкуството, които не са показани, само че с които те биха могли да работят вероятно научна и музейна работа. И в доста други направления ще бъде отворен уеб страницата. И другото, което вършим, е че сътворяваме и много рекламни материали, които да разпространяват творбите на изкуството на разнообразни равнища, с друга аудитория ", добави шефът на Градската художествена изложба.

Историята и е много богата, описа още Красимир Линков. Още в 1881 година, в  основаната тогава Народна библиотека и музей, която сплотява всички музейни действия в това време, постъпват четири копия на ктиторските портрети от Боянската черква, направени от тревненският зограф Симеон Симеонов. Счита се, че това са и първите експонати, които по-късно остават във фонда на галерията. Събитието е мотив за основаване на живописен отдел към музея, който се афишира в 1911 година, по времето на тогавашния шеф Борис Дякович. 25 художествени творби е имал този живописен отдел тогава. В 1922 година Николай Райнов е назначен като основен библиотекар и по негово време към сбирката се прибавят доста гравюри, щампи, литографии и няколко живописни произведения на Николай Павлович. Той е един от най-големите ерудити по това време в България, историк на изкуството, написал е “История на международното изкуство ", която и до ден сегашен може да бъде четена. Освен това е и доста добър художник. В 1926 година към този момент се прибавят още неща към сбирката на този музей и това е дело на Никола Мавродинов, също един огромен български ерудит и историк на изкуството, а през 1930 година цар Борис III подарява на Народната библиотека и музей портрет на Софроний Врачански от 1812 година Този портрет се смята за първия всемирски кавалетен портрет в българското изобразително изкуство, смята се, че е продукция на българските тревненски майстори и той е бисерът в непрекъсната експозиция на Галерията.

" Всъщност, цялата непрекъсната експозиция сега стартира от този първи всемирски портрет в българското изобразително изкуство. След това, в един по-късен интервал, в 1950 година, по самодейност на няколко художника от Пловдив, се внася предложение във краткотрайната администрация на Градския национален съвет в Пловдив и се основава към този момент независима институция Художествена изложба, с решение на Градския национален съвет на 21 януари 1942 година, а в 1952 година. Тогава към този момент публично се открива и непрекъснатата експозиция на галерията, наречена Държавна художествена изложба, в постройката на ул. “Княз Александър I " № 15, която и сега е владеене на галерията. Открива се една непрекъсната музейна експозиция, като нейният фонд се обогатява както от това, което идва от библиотеката, по този начин и от това, което идва от някои към този момент открити институции, като Етнографския музей, Археологическия музей, някои произведения идват и от Националната художествена академия. Така че това е началото на Градската художествена изложба в Пловдив ", описа Красимир Линков.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР