Фокус на реформата в Конституцията е осигуряване на истински независим

...
</TD
>Фокус на реформата в Конституцията е осигуряване на истински независим
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Фокусът е осигуряването на истински независим съд

Фокус на промяната в Конституцията е обезпечаване на същински самостоятелен съд. По интернационалните стандарти, с цел да имаме същински самостоятелен съд, това значи в кадровия орган, който взема решение за назначението и освобождението на съдиите, болшинство да имат съдии, определени от съдии - това разяснява в ефира на Българска национална телевизия - някогашен правосъден министър и народен представител от ПП-ДБ.

Това е огромната цел, която сме си сложили и в действителност никой не подлага на критика в тази част на направените оферти, сподели Йорданова и добави:

" Ние споделяме в Конституцията, че главен притежател на правосъдната власт е съдът. От там нататък, поставяйки си тази задача, ние би трябвало да се оправим в рамките, които ни слага настоящата Конституция. В нея се споделя, че 11 от членовете в кадровите органи на правосъдната власт би трябвало да са определени от Народното събрание. И откакто би трябвало да понижим присъединяване на Народното събрание във Висшия правосъден съвет, то това значи, че би трябвало да се усили присъединяване в прокурорския съвет. "

По думите ѝ, значимо е съдът да бъде самостоятелен, тъй като той взема решение в последна сметка кой е нарушител и кой не. Висша демократична полезност е да се подсигурява самостоятелност. По отношение на прокуратурата, сподели, че в европейски и интернационалните стандарти няма открити стандарти:

" Тя би трябвало да предстои на повече социална отчетност и хората, които се избират да са партийно неутрално и да са самостоятелни. Това значи, че няма да са партийни комисари. С едни доста високи условия по отношение на тях, с една доста транспарантна и ясна процедура. "
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР