До 15-ти май се удължава срока за поддаване на заявления

...
</TD
>До 15-ти май се удължава срока за поддаване на заявления
Коментари Харесай

Удължават срока за поддаване на заявления за саниране в Благоевград

До 15-ти май се удължава периода за поддаване на заявки от етажната благосъстоятелност за включване в програмата за саниране в Благоевград. Това заяви на конференция кметът на общината Илко Стоянов, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg . Той посочи, че документи ще се одобряват и по-късно, само че напомни, че крайният период за обработването на всички данни е до 30-ти май. В тази връзка е взето решение чиновници на Общинска администрация да работят изключително, даже в събота и неделя, с цел да може оптимален брой жилищни здания да бъдат включени в програмата, в случай че документите им бъдат утвърдени.

Амбицията на Благоевград е да остане отличник по санирането, стана ясно от думите на градоначалника, който уточни, че доста от постройките в града се нуждаят точно от въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост и възобновяване на цялостния им образ.

Кметът Стоянов уточни, че до вчерашния ден са били подадени общо 66 заявки, като това, което прави усещане е, че има и доста дребни здания, което съгласно него е добра вест.

По думите на кмета на Благоевград удължаването на периода се постанова, защото при започването на програмата в цялата страна е било открито, че няма задоволително енергийни инспектори, което е забавило процедурите.

Друга вест, която заяви кмета Стоянов по време на конференцията е, че при стартирането на втория стадий от програмата безвъзмездната финансова помощ ще бъде в размер на 80 %, т.е. семействата ще би трябвало да вземат участие с 20 %. Тук обаче се появява опцията за по този начин наречените ЕСКО контракти, при които процентът, който би трябвало да се дава от семействата ще се поема от въпросните компании, които на по – късен стадий ще си възстановят вложените средства посредством икономиите, които ще се случат на база енергийната успеваемост.

Според Стоянов такива контракти ще са и гаранция за качествено осъществяване на санирането, защото компаниите по ЕСКО, в случай че не са изпълнили качествено предоставената задача, няма да могат да си възстановят вложените средства.

По време на брифинга бяха коментирани и други настоящи тематики, измежду които проблема с Мощанската къща и желанието на наемателката да съди общината, откакто на последната постоянна сесия на Общински съвет, бе взето решение договорът ѝ да бъде преустановен, с цел да може постройката да бъде предоставена за потребностите на Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР