Без проблеми протича техническо-организационната подготовка в Русе за предстоящите местни

...
</TD
>Без проблеми протича техническо-организационната подготовка в Русе за предстоящите местни
Коментари Харесай

По предварителни данни: 189 178 избиратели от Русенско ще могат да гласуват в 339 секции, машинен вот ще има в близо 85% от тях

Без проблеми протича техническо-организационната подготовка в Русе за идните локални избори тази неделя. По предварителни описи в региона гласоподавателите са 189 178, като най-вече са в община Русе – 136 988. В останалите общини броя на гласоподавателите е следната: Борово – 4504 души, Бяла – 10 902, Ветово – 10 671, Две могили – 6698, Иваново – 6513, Сливо поле – 8742, Ценово – 4160.

Колкото до секциите в региона, техният брой е 339. Припомняме, че това са първите локални избори, на които гласоподавателите ще имат право да гласоподават с машина. Вотът тази неделя в секциите с над 300 гласоподаватели ще се организира както на хартия, по този начин и посредством машини за електронно гласоподаване. Начинът за гласоподаване зависи от желанието на гласоподавателя. Само хартиени бюлетини ще се употребяват в секциите с под 300 души. В преносимите секции също ще се гласоподава с хартиени бюлетини.

Данните на Областната администрация – Русе демонстрират, че в почти 85% от секции в района ще може да се гласоподава посредством електронно устройство. Това значи, че такава опция ще имат общо 183 494 поданици на региона в общо 287 секции. Секциите с под 300 гласоподаватели, т.е. тези, където ще се упражнява избор на хартиена бюлетина са 52, като в тях общо 5684 души ще могат да гласоподават. Подвижни секции ще има в съвсем всички общини като се изключи Сливо поле и Иваново. Техният брой е общо 9, като три от тях ще са в Русе, а две във Ветово. По една ще има в Ценово, Борово, Две могили и Бяла.

Разкрити са секции и в някои от лечебните заведения, както и в ареста в Русе. Пациентите на двете академични лечебни заведения " Канев “ и " Медика “, Центъра за психологично здраве в Русе, както и на Държавната психиатрична болница в Бяла и МБАЛ " Юлия Вревска “ също ще могат да упражнят правото си на избор. Споменатите преносими и спомагателни секции влизат в общия брой от 339 секции на територията на района.

Очаквано най-вече секции ще има в община Русе 217, като в 202 от тях ще може да се гласоподава машинно. В Борово секциите са 11, а машинен избор ще има 8 от тях. В Бяла общо секции са 26, като опция за електронно гласоподаване е предоставена в 15 от тях. В община Ветово секциите ще бъдат 23. В 19 от тях ще може да се гласоподава с машина. Същевременно в 10 от общо 16 секции в Две могили ще се гласоподава с електронно устройство. В 12 от 18-те секции в Иваново също ще има машинен избор. В община Сливо поле разкритите секциите са 17, а електронни устройства ще има в 15 от тях. В Ценово пък от общо 11 секции, машини ще има в шест от тях.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР