Българският Хелзински комитет взе отношение по повод клипа с Емили

...
</TD
>Българският Хелзински комитет взе отношение по повод клипа с Емили
Коментари Харесай

Българският Хелзинкски комитет с позиция за скандалния клип с Емили Тротинетката и Чеченеца

Българският Хелзински комитет взе отношение във връзка клипа с Емили Тротинетката и Чеченеца, който скандализира обществото.

Ето какво написаха от там:

" Във връзка с случай в пловдивски мол, документиран с публикувано в обществените мрежи видео, на което се вижда юноша, воден на каишка и заставян да извършва команди като куче и за който се твърди, че е взел участие в дейностите не по своя воля и е със специфични просветителни потребности, Българският хелзинкски комитет декларира следната позиция:

Съгласно известия на медии районната прокуратура в Пловдив се е самосезирала и работи по случая, като събитията по него и най-много – сбъднат ли е състав на закононарушение по Наказателния кодекс – следва да се изяснят.

Като кардинално състояние обаче следва да отбележим, че незаконни действия на основата на увреждане или такива, възползващи се от увреждането като накърнимост на жертвата, следва да се признават като така наречен " закононарушения от ненавист “, т.е. закононарушения с дискриминационен детайл. Поради това през 2022 година представители на Българския хелзинкски комитет, като участници в две работни групи за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, предложиха на Министерството на правораздаването, наред с друго, да бъдат въведени в кодекса тежконаказуеми сформира на действия, осъществени на основата на увреждането на потърпевшото лице. Това предложение не беше възприето и законопроектите бяха импортирани в Народното събрание без него. В такива случаи обаче обвиняването има опция да изтъкне това събитие като утежняващо отговорността на причинителите, а съдът има опция да го вземе поради точно като такова събитие при индивидуализиране на вероятно налаганото наказване. 

По мотив разпространението в обществените мрежи на фотоси на едно от лицата, взели участие в събитията – Емили Йорданова, – на която тя демонстрира своя грамота за номинация от годишните правозащитни награди " Човек на годината “ на Българския хелзинкски комитет, бихме желали да отбележим, че тя не е била отличавана с премия и да напомним, както и при предишни опити да се дискредитира организацията ни, че БХК не номинира персони и организации за премиите " Човек на годината “. Номинации се събират и опция да номинира има всеки. Грамота като номинирани получават всички номинирани. Награди се връчват единствено на отличените от журито на премиите. Емили Йорданова не е била отличавана в премиите " Човек на годината “, а претекстовете на номиниралото я лице се основават на оценка на активността ѝ към 2021 година "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР