Абитуриенти от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия Кольо

...
</TD
>Абитуриенти от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия Кольо
Коментари Харесай

Абитуриенти от Строителния в Бургас дариха кръв

Абитуриенти от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия " Кольо Фичето " - Бургас се включиха в апела да дарят кръв, с цел да отбележат завършването си по запаметяващ се метод. Днес те посетиха Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и участваха в " Това не си го правил " - предизвикателство за 18-годишни.

Строителната гимназия или " Строителния " е второто учебно заведение, което тази година се включва в акцията. Зрелостниците подаряват кръв по график, с цел да може да се обезпечи и естествената работа с кръводарители в отделението. Учениците споделиха, че с неспокойствие са чакали да станат пълнолетни, с цел да могат да бъдат донори и да съумеят да оказват помощ на някого, който се нуждае от кръвопреливане.

" Прави усещане, че се усилва броят на безвъзмездните кръводарители - тези, които идват просто да подаряват, без да са молени от някого. Обикновено по-голямата част от хората идват, когато техен непосредствен се нуждае и те подаряват кръв за него, или са помолени да възстановят към този момент преляти количества в лечебните заведения. Но в последните месеци всеки ден идват по 2-3, даже 5 индивида сме имали, които през днешния ден са решили да създадат едно положително дело ", разяснява доктор Людмила Желязкова, шеф на отделението.

За миналата 2023 броят на хората, които са станали донори за първи път в Бургас, е повишен близо два пъти спрямо 2022 година - те са над 700. Всички кръводарители на УМБАЛ Бургас са били 8400. Ако допреди години процентът на донорите над 40-годишна възраст беше по-висок, през днешния ден двете групи - под 40 и над 40 година към този момент са равни, като тези под 40 година доминират.

Кампанията с зрелостниците ще продължи до баловете. Важно е младежите да знаят, че би трябвало да закусят добре и да са приели най-малко литър-литър и половина течности преди даряването, тогава процесът се случва по-лесно. Често задаван въпрос е дали могат да дарят след пресни татуировки или пиърсинг - би трябвало да са минали 6 месеца от операцията.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР