64 деца от русенска област са върнати обратно в класните

...
</TD
>64 деца от русенска област са върнати обратно в класните
Коментари Харесай

Над 60 деца са върнати в образователната система в Русенско през учебната година

64 деца от русенска област са върнати назад в класните стаи през последните два месеца, това стана ясно от извършеното съвещание на Координационното звено по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Срещата се състоя през днешния ден в Министерски съвет и бе водена от премиера учен, а в нея взе участие и регионалният шеф на Русе Данаил Ковачев.

" Проблемът с преждевременното овакантяване на просветителната система е сериозен и изисква сложен метод. Ако не съумеем да използван подобен, то това ще докара до последици на по-късен стадий и до други по-сериозни последици в икономическата и обществената сфера. Необходими са действителни ограничения, които да върнат децата назад в учебно заведение “, показа регионалният шеф.

По време на съвещанието, на което участваха министърът на образованието и науката проф., регионални шефове и представители на другите институции на национално равнище, имащи отношение по тематиката, бяха разисквани постигнатите досега резултати и ограниченията, които следва да бъдат взети. По данни на държавното управление делът на отпадналите от детска градина и учебно заведение е намалял с 40% за последните 6 години. За същия интервал над 50 000 деца и възпитаници са върнати и арестувани в просветителната система. Според специалисти една от водещите аргументи за отпадане на децата и учениците е неналичието на ангажираност и поддръжка от страна на фамилията. Други фамилни аргументи, отсъствия по неуважителни аргументи и пропуски в образованието също водят до отпадане от просветителния развой. Независимо от това обаче се следят и някои позитивни трендове.

Незаписаните спадат близо 10 пъти – от 422 деца и възпитаници през 2017 година до 45 през актуалната образователна година, като от тях 33 са били в наложителна предучилищна възраст. Процентът на отпадналите също бележи внезапен спад. През 2017 отпадналите от просветителната система са били 130, а в този момент те са към 60. От януари тази година до момента са осъществени 552 визити на адрес.

Според регионалния шеф Данаил Ковачев резултатите за района демонстрират провеждането на ефикасни политики. " Изграденото междуинституционално съдействие е на доста високо равнище и явно дава резултати. Целта ми през идващите четири години ще е то да бъде надградено “, разяснява Ковачев.

В цялата страна работят 1223 екипа за обсег с включени 18 629 участници от разнообразни институции. За област Русе екипите са 31, като в състава им влизат близо 400 души.

По време на съвещанието бяха разисквани благоприятни условия за ускорение на обмяната на информация за деца и възпитаници, които наложително би трябвало да посещават градина и учебно заведение от 15 септември. Тема на срещата беше и усъвършенстването на дейностите и възстановяване на работата на екипите. Координационното звено по Механизма разиска допустима смяна на графика на дейностите по обсег на децата. Участниците в срещата подчертаваха освен върху ролята на представителите на институциите в процеса на обгръщане, само че и на просветителните посредници, обществените служащи и помощниците на учителите, които от тази година към този момент имат стабилно финансиране и са част от педагогическите екипи в градини и учебни заведения. В полемиката бе маркирана и значимата роля на здравните посредници.

Припомняме, че в страната наложителното обучение е до 16-годишна възраст и по тази причина в обсега на системата не влизат учениците от 11-и и 12-и клас.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР