3D модели ще подпомагат дейността на експертната комисия след наводненията

...
</TD
>3D модели ще подпомагат дейността на експертната комисия след наводненията
Коментари Харесай

Дрон и 3D сканиране подпомага оценителите на щетите от наводненията в Царево

3D модели ще подкрепят активността на експертната комисия след наводненията в Царево. Те са налични за свободно прилагане на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите, оповестиха от министерството.

Цифров модел, основан вследствие на фотограметрично снимане на Царево, ще подкрепи оценката на общото положение на територията след наводнението в района като нанесени вреди, количествени параметри на провалите и засегнатите територии.

Безпилотна летателна система, включваща два апарата, е направила снимането на вредите в община Царево. В допълнение към фотограметричното снимане е осъществено и цялостно лазерно снимане със специфична технология на двете дерета, чийто отток докара до бедствието, сполетяло региона.

Технологията LiDAR (Light Detection and Ranging) се ползва за наземно 3D лазерно сканиране. Подобно снимане обезпечава опция да се открият причинно-следствените връзки сред географската среда и водните количества минали през територията.

Заснемането на Царево е направено от Националния академични център за геопространствени проучвания и технологии към СУ " Свети Климент Охридски “. Академичният център подкрепя работата на краткотрайната междуведомствена експертна комисия, основана от Министерския съвет, ръководена от заместник-министър Петър Димитров, която извършва инспекция на инфраструктурата след наводненията в община Царево. 

Сътрудничеството сред университетската организация и Министерство на околната среда и водите е образец за положително взаимоотношение сред страната и научната общественост.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР