17 млн. лв. финансова санкция на ВиК - Пловдив е

...
</TD
>17 млн. лв. финансова санкция на ВиК - Пловдив е
Коментари Харесай

ВиК Пловдив отнася 21 милиона лева глоба?

17 млн. лева финансова глоба на ВиК - Пловдив е наложил Управляващият орган по плана за създаване на Южен обходен колектор, разбра  Plovdiv24.bg.

Това е втора такава промяна, откакто преди време е била наложена първа в границите на 5% от общата сума или към 4 млн. лева и която е доказана към този момент от Върховен административен съд. Втората е 20%, защото общо корекциите не могат да надвишават 25% от цялата стойност на плана, или общо това може да станат 21 млн. лева Тя обаче към момента не е доказана от Върховен административен съд:

" Вече сме подготвили жалбата към Върховния административен съд ", заяви инж. Стоян Стоянов от ВиК, който е част от екипа по плана. По неговите думи корекцията е наложена след повторна поверка, поискана от Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз " (ОСЕС) и е поради избора на реализатор, не за осъществяването на обекта. 

Повторната инспекция е била направена от Управляващия орган на Опретивна стратегия " Околна среда " (ОПОС), откакто преди този момент един път са одобрили всичко по поръчката. 

При въпрос от страна на  Plovdiv24.bg какво ще стане със строителните дейности по плана и построяването на Южния обходен колектор инж. Стоянов заяви, че няма да се стопира, а ще се работи по график и ще се съблюдават подписаните към този момент контракти с изпълнителите. Ако и Върховен административен съд удостовери глобата от 17 млн. лв., то тогава сдружението ще търси в допълнение средства, защото Управляващият орган просто няма да верифицира разноските:

" Проектът по построяването на Южния обходен колектор се извършва и това, че ни е наложена глоба, непотвърдена от Върховен административен съд, не стопира тяхното удържане. Няма по какъв начин да спрем да работим, защото това значи да загубим средствата по целия план по оперативната програма - към 90 млн. лева ", уточни инж. Стоян Стоянов и добави:

" Утежнява се финансовото положение на ВиК. Надяваме се на европейското финансиране, в случай че Върховен административен съд удостовери санкцията, то ще би трябвало да се търсят средства от сдружението, защото парите от Европейски Съюз ще паднат от 84% на 60% за осъществяването на плана. "

Инж. Стоянов призна, че планът по Южния обходен колектор се е забавил по административни аргументи, защото съгласувателните процедури с обособените институции като Министерството по земеделието доста са се проточили, изключително поради промяната на държавното управление. Той изясни, че след контракта се изготвя план, който би трябвало да се съгласува и към момента има административни проблеми.

До момента дейностите по Южния обходен колектор са на няколко сектора, има доста подпочвени води и поради преваляванията напоследък върви постепенно. Затова екипите са почнали работа на пет сектора по едно и също време, с цел да се съблюдава графикът. В момента се работи по: " Модър - Царевец " и компания " Драгиев " има фронт на действие; ул. " Петър Стоев " по бул. " Александър Стамболийски " до хипермаркет " Рила ", до пандиза. до Т-маркет.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР