132 години от написването на проекта за български всеучилищен химн

...
</TD
>132 години от написването на проекта за български всеучилищен химн
Коментари Харесай

Русе празнува 15 април – Деня на българския всеучилищен химн

132 години от написването на плана за български всеучилищен химн ще се означи в Русе идната седмица, оповестяват от Община Русе. Една от гордостите на града е написването му на 15 април 1892 година от учителя по френски в тогавашната Мъжка гимназия, през днешния ден СУ " Христо Ботев “, Стоян Михайловски.

На 15 април 1892 година учителят по френски език в Русенската мъжка гимназия написва стихотворението " Кирил и Методий “. Текстът на Стоян Михайловски е оповестен за първи път в сп. " Мисъл “, кн. 9–10, 1892 година Оригиналното му заглавие е " Кирил и Методий “ с подзаглавие " Проект за български всеучилищен химн “. Под текста създателят, подписан като Ст. Михайловский, прибавя " Руссе, 1892 Априлий 15 “. През 1901 година композиторът Панайот Пипков основава музиката към текста и по този начин се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността.

Годишнината ще бъде тържествено маркирана с поредност от събития, които ще се проведат в така наречен Седмица на Стоян Михайловски.

Самият 15 април (понеделник) ще започва празнично за русенските възпитаници, като във всяко учебно заведение и детска градина тъкмо в 9 ч. те ще изпълнят химна " Върви, народе възродени “, пеейки или рецитирайки.

На 16 април от 16 ч. в Художествена изложба Русе ще бъдат показани произведения, определени от фонда ѝ, на художници преподаватели от СУ " Христо Ботев “, измежду които Александър Лазаров, Марчо Киров, Димитър Стефанов, Станчо Станев, Златка Стойкова, Зюхтю Калит и други От 18 часа Регионално ръководство на образованието – Русе, взаимно с Община Русе, провеждат концерт на ученици на русенските учебни заведения в Канев център с вход свободен. В него ще се включат над 150 възпитаници от 22 учебни заведения.

Русенци ще могат да научат повече за рода на Стоян Михайловски, творчеството му и историята към написването на химна с галерия, която ще бъде открита на 17 април (сряда) от 17 часа на пл. " Свобода “ пред Съдебната палата. Тя се провежда взаимно от Република България " Любен Каравелов “, Държавен списък и Регионален исторически музей-Русе, а неин дизайнер е доцент Йордан Дойчинов от районно управление (на МВР) " Ангел Кънчев “.

СУ " Христо Ботев “ също ще означи тържествено годишнината. В четвъртък учебното заведение, взаимно с РИМ-Русе, провежда тематична кръгла маса.

В петък от 19 ч. Общинският детски център за просвета и изкуство ще показа два концерта. В Голяма зала на Доходното здание ще се извърши фолклорна стратегия, а в зала " Филхармония “ по същото време ще се състои концерт на детската и дамската обединения на хор " Дунавски талази "  с диригент Весела Тодорова. И двете изяви ще завършат с тържествени осъществявания на химна от всички участници и аудитория.

През цялата седмица разнообразни просветителни начинания в русенските учебни заведения и детски градини ще разпространяват достойното дело на Михайловски, доказващо силата на словото.

Припомняме, че при започване на месеца от Оперативна програма " Русе арт “ сложиха на редица автобусни спирки, намиращи се наоколо до образователни заведения, направени от общинското дружество рекламни пана от акцията за Деня на българския всеучилищен химн.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР