Тбилиси. България ще продължи да оказва последователна подкрепа на Грузия

...
Тбилиси. България ще продължи да оказва последователна подкрепа на Грузия
Коментари Харесай

Председателят на НС Цвета Караянчева: България ще продължи да оказва последователна подкрепа на Грузия за политическото й асоцииране и икономическа интеграция с ЕС

Тбилиси. България ще продължи да оказва поредна поддръжка на Грузия в процеса на политическото й асоцииране и икономическа интеграция с Европейски Съюз. Това съобщи ръководителят на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева на срещата си с първия вицепремиер и министър на външните работи Михеил Джанелидзе. Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на публично посещаване в Грузия. Това оповестиха от пресцентъра на Народно събрание .
Цвета Караянчева акцентира, че нашата страна поддържа европейския избор на грузинския народ и хода на промените и е подготвена да дава своята експертиза в региона на европейската и евроатлантическата интеграция.
Председателят на Народното събрание изрази и цялостната поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Грузия в границите на нейните интернационално приети граници и на стратегическия избор на грузинския народ. Тя увери, че България е един от най-активните поддръжници на европейската и евроатлантическата вероятност на Грузия и страната може да разчита на поддръжката ни и в бъдеще. Ще работим за по-добро схващане измежду европейските водачи за провокациите пред Грузия и за стратегическия избор, който страната е направила, добави тя.
Председателят на Народното събрание уточни, че от началото на 2017 година българското посолство извършва функционалностите на посолство за контакт на НАТО. Това е непринуден жест от страна на България, който ни дава опция да допринесем за осъществяване на евроатлантическите желания на Грузия, както и за задълбочаване на двустранните връзки, добави още Цвета Караянчева.
Председателят на Народното събрание изрази удовлетворение от ефикасното използване на безвизовия режим за краткосрочни пътувания сред Европейски Съюз и Грузия от март 2017 година Тя напомни, че докладчик в Европейския парламент по въпроса за визовата либерализация беше българският евродепутат Мария Габриел, която през днешния ден е еврокомисар по цифровото общество и цифровата стопанска система. Председателят на Народното събрание уточни, че с цел да не бъде застрашена визовата либерализация, страната ни желае да насърчи грузинското държавно управление в гарантирането на спазването на изискванията по режима за безвизово пътешестване и усилването на полицейското съдействие с Европейски Съюз.
В същия подтекст Цвета Караянчева даде висока оценка на двустранното съдействие сред България и Грузия в областта на сигурността, което се реализира в региона на незаконната миграция, противодействието на тероризма и битката с наркотрафика и проведената престъпност.
България счита Грузия за собствен значим стратегически стопански сътрудник, означи Цвета Караянчева. Тя акцентира, че търговско-икономическото съдействие през последните години се развива сполучливо. Беше очебийно, че икономическите връзки сред България и Грузия се характеризират с високи равнища на стокообмен, само че също по този начин съществува и неосъществен стопански капацитет. Разглеждаме осъществяването на Споразумението на Грузия с Европейски Съюз за основаване на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия като спомагателна опция за развиване на експортния капацитет на двете страни, уточни ръководителят на Народното събрание.
На диалога беше споделено, че би трябвало да се употребяват пълноценно геостратегическите преимущества на двете страни за реализирането на взаимни енергийни и транспортни планове, които ще допринесат за икономическото развиване на Грузия и България и на района като цяло.
В състава на парламентарната делегация са ръководителят на Групата за другарство България – Грузия Кристина Сидорова и народните представители Александър Иванов, Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР