Тази зодия е ръководена от Венера, която е красота и

...
Тази зодия е ръководена от Венера, която е красота и
Коментари Харесай

ТЕЛЕЦЪТ ~ Патриархален и амбициозен, любовта и наслаждението му са основно битие

Тази зодия е ръководена от Венера, която е хубост и обич, и за цвете има маргаритката. Ахатът му носи удача и го пази от злощастие.

21 април ~ 22 май

 (Charging Bull Painting by Arno Bruse)

Зодия Телец или Бик (както известни нации или известни астрологически избрания дават) има собствен застъпнически, предпазен и хранещ го планетен знак - това е Венера. Венера, богинята на любовта, съпроводена и с еманациите на Нептун, който укрепва любовната фикция, ражда максимализма. С това, и защото Бикът е в неподвижните, в твърдите зодиакални знаци, естествено е тогава, че Нептун способства доста за разрастване и разширение на неговото въображение, във връзка с любовта. Любовта като добродетел постоянно е съществувала, въпреки че Венера укрепва повече това, което назоваваме земна обич, подхранва това, което е бодрост за чувство, предвид на човешкия жанр. Но не оная евтина еротичност, която се смесва от време на време със самата добродетел. Логично е едно - че самата добродетел е съществувала преди разделянето и диференцирането на половете, с цел да пристигна потребата от еротичното в любовта, като нужда, защото би трябвало да се развива, да се възпроизвежда човешкият жанр. Това по никакъв начин не значи, че тази обич няма вложена нужда да премине в служение на Учението на Духовната вълна на Любовта. 

В другите митологиите този знак има разнообразни наименования: за вавилонците той е Бик, както и за нас в Европа се назовава Телец (Бик); за китайците под този знак е Крава или Вол. 

Тази зодия, както казахме, е ръководена от Венера, която е хубост и обич и за цвете има маргаритката. Но, когато я разделят на декади - в първата десятка тя има за цвете гергината, във втората си десятка (от 1-ви до 10-ти май) - момината сълза. А в Християнската мистериалност, сълзите се смятат, че са сълзите на майката на Иисуса Христа - Света Богородица (такава е най-малко легендата). И има едно цветенце, което се назовава богородичка (аспра) и то може да символизира цветето в тази декада на Телеца. В третата десятка е тъй наречените тубероза, която символизира в този зодиакален знак недоверчивостта, подозрението, в случай че щете от време на време неспокойствието, само че в това време пък основава фамилното успокоение и фамилната естетика. 

Зодиакалният знак Телец, който е земен и е под въздействието на Венера, е и, както казахме, имобилен. Той може да основава или да храни силите повече на разумността, на действителната деловитост, тъй като той не е сатурнов вид, който би трябвало да нарушава, да търси и да сменя. Затова и в някои други митологии ще го намерим символизиран посредством оръжията - тези оръжия, които имат междинната размерност. Не късите, каквито са да кажем нож, кама, не каквото е копието, а от междинните оръжия, какъвто е боздуганът. Ето го и в средината сред тези, които могат да нарушават (нормалността или действително мислещия и рационалния човек) и тези (прекалено въобразяващият си и Козирога) - качващи се из върховете, с цел да търсят нови пътища и нови духовни талази. Ето и тук - той не е копие, което може да бъде хвърлено далече; не е стрела, която може да се пусне; не е и кама или нож, която би трябвало от упор да ви удари. Едно разстояние - това е неговата рационална умереност, това е търсеното успокоение - нито да е близо, нито да е надалеч. Виждате какъв брой доста неща крие в себе си. В същото време Телецът има равновесието да обича живота повече в междината, която можем да назовем човек - Природа - Бог. Той е в действителност естествен човек (ако можем по този начин да го наречем). 

Не обича доста разправиите, само че е удивително раздразним. Амбициозен е в размерност, само че обича да има главенство. Добре се ориентира, тъй като има известна артистичност, с която може да си извоюва място и по този метод да бъде бранен, защото най-вече под въздействието на Венера, любовта и наслаждението му са главно съществуване. Освен това е прекомерно традиционен. 

Не му е непозната завистта. В негативните му качества можем да прибавим и до известна степен бохемството (не подчертано), сладникавостта, която е присъща повече на дамите в този зодиакален знак и както загатнах естественото фантазьорство. Защото не може под давлението на Венера да няма и известно минаване границите на действителното мислене, с цел да се обогатява с въображение, с фикция. Телецът не обича да приема препоръки, само че не му е непозната назидателността. 

В немската митология този знак се приписва повече на Богинята на изгряващото Слънце. И знаете, че се изобразява с един кръг, на който има рога. Двата рога на Телеца са били във всички времена и във всички митологии поставяни, и те са несъмнено, и двата полюса, с които той прави равновесието си. В това отношение нашата лирика доста добре споделя: " рог извила, или рога извил Месец. "  

Телецът е отдаден най-вече на богинята на Луната и неговото влияние или нейното влияние, върху родените под този знак, играе огромна роля. Именно Луната основава най-голямото въображение и тя е, бих споделил, молитвеният предел на поетите. Така Телецът е импортиран във всички митологии и даже с съображение ще се каже, че има космически темперамент, щом е бил посвещаван на Луната, а Луната е била витално занятие на индивида доста преди, а и в този момент още има свои нескъсани астрални връзки. От там ще видите и намерите определение за лунатиците, защото астралната им тъкан още не е скъсала връзката с Луната. И по тази причина може да се каже, че има едно олицетворение на космично начало. Разбира се, в Индия го има преди повече от 3000 години. Оставени са храмове, в които Телецът е едно провидение, наречено Нандин, което се смята даже за знак на Шива. 

В някои от митологиите ще го намерим като Осел (например в еврейската). Казвал съм за какво Христос възседна осела, с цел да влезе в Йерусалим, а не коня. Защото оселът е кротостта и казано е: " Твоят Цар иде при тебе мирен, възседнал ослица " (Матея 21:5), тъй като той първом е носещият. Телецът е носещият планетата ни. Той е стъпил върху гърба на Голямата риба, а на неговия тил - канарата, на която се намира Земята. И нищо чудно, че Телецът символизира в Индийската вяра Шива, който въпреки всичко се смята, че е олицетворение на Луната. 

Ето за какво Бикът или Телецът го има във всички митологии. В Персия ще го забележим като Бог на Луната, който е Нана и е изобразяван със синя брада, тъй като на тази зодия цветът е наследник. Така концепцията за Бика или Телеца, както ние го споделяме, продължава и във финикийската митология. Там ще намерим по какъв начин той е свикан от Богинята на Любовта, на която Гилгамеш и бил отказал обич, да пристигна и да изсмуче водите на реката Ефрат, с цел да бъде да осъден обичаният й. Но Гилгамеш побеждава Бика, преди е изпил водите. 

В славяните също го намираме, единствено че като жертвопринос. Като жертвопринос го намираме и в староеврейството към този момент напълно ясно. Но преди този момент ще го забележим като Златен Телец. Моисей се качва на планината, с цел да получи Десетте Божи заповеди, а евреите го чакат и на своето хорище си вършат Златен Телец, и към него играят митологичното си хоро. Когато се връща, ядосан от идолопоклоничеството им, той счупва скрижалите. 

Общо взето в Средиземноморието Телецът постоянно е олицетворяван като израз на Юпитер, на Зевс - Гръмовержеца. От тук е и този абсурд, да се търси и в нашата фолклорност и се дефинира с сходен знак, или сходно жертвоприношение да се прави на Свети Илия. За мен една такава прилика сред Зевс, който хвърля гръмотевиците и Свети Илия, който с колесницата си прави гръмотевиците е парадоксално погрешно. 

В митологията на Египет това е Апис - публично провидение. Този Апис е черен с бял квадрат на челото, назад на Гръко-римския Бик, който е пък бял. Така на всички места ще намерим зооморфност на боговете и полубоговете (един Апис, един Кентавър, Свинкс...), на всички места ще намерите концепцията за животното като несъбудено, неосъществено човечество. И по този начин в религиите той ще стои. 

Наред с това в гръцката митология ще намерим по какъв начин Зевс се преобразява в Бик, с цел да подмами Европа - красивата девственица (дъщерята на финикийския цар). И по този начин, тя се качва на неговия тил и той я придвижва оттатък морето на остров Крит. Европа е влюбена в него и по този начин те имат своето потомство - трима синове - Минос, Радамант и Сарпедон. Знаете, че Минос и Радамант са съдии в царството на Адеса. Така девицата Европа става родителка на едно правораздаване. Буквално преведено името й значи " с необятните или огромните очи " - епитет, който е даван на Селена (латинското име на Луната). Ето отново се затвори кръгът - тя е символизирала Луната. В подобен случай Луната в действителност можем да я свържем с едно предшествие на човешките раси и да я сложим като събудена нужда в третата коренна раса, когато човечеството е имало по-реална връзка със своята отвъдност. 

Рогата постоянно са били знак на изобилието - оттова е и Златният рог на изобилието, от който е хранен, гледан и отгледан и Дионисий. Ето за какво и тук силата да се вземе е значителното. Ето за какво на царствените корони (особено на египетските фараони) ще намерите рога комплициран - който взема сили и става рог на изобилието. Има рога, които би трябвало да одобряват свръхенергии, с цел да търсят висшите пространства - това са рогата на Козирога; има рога, които ви са потребни, с цел да водите битка, а не за откривателство - това е Овенът; и има рога, чиято просторност е неотправена нагоре, с цел да проявят резистентност, да одобряват сили, които подхранват и дават сили. Това, което в действителност Телецът има. 

Телецът се дефинира с една доста забавна формула - разделят го на три съдбовности. Едната е датата на раждането, с която се обуславя така наречен предназначение, другата е мястото на раждането, с която дефинира наклонността му и третата - с оглед общественото състояние на родителите, от които идва. Така че когато се преглежда астрологически един аспект от този, който е роден в Телеца, би трябвало да се каже и датата, и мястото, и общественото състояние на родителите. Ето три фактора, които можем да назовем: предназначение, наклонност и късмет. Три детайла, от които би трябвало да определим (във вероятните граници на далновидността), заради планетното разположение, битието на даден човек. И по този начин се вършат хороскопи. Разбира се, там би трябвало да се сложат и таблиците на възмездието. 

Бикът, тъй като е с детайл Земя, е обвързван със земеделието. И тъкмо тази берекет при него би трябвало да се знае - че той би трябвало да премине през Слънцето. Като съзвездие би трябвало да даде израз на работа на равнищата. Този, който носи Земята на гърба си, би трябвало и да я обработва. И по тази причина неговият израз и неговият белег върху тялото са шията и ушите - степени. Не можете без ярем. И в битието си роденият човек под този знак, ще не ще, би трябвало да ползва огромно усърдие, т.е. това, което Бикът би трябвало да постави на своята шия, с цел да влачи колата на развиването си. Шията е неговото място и гърлото. Това е за международния човек. И ушите, поради степента на послушанието. 

Така че, той като съзвездие към този момент, на небето, се илюстрира с един от синовете на Яковото потомство - Исахар или с Исахаровото племе, Исахаровото коляно, които са били работливи и служещи на другите. Така Телецът е в една директна работа на другите. И по тази причина точно в превод Исахар е мощно магаре, върху което лежат два товара. Значи той ще носи товара на Земята и товара на упоритостта, с която би трябвало да се отвори наклонност, ползвайки шанса и датата на предопределението. Това е, което го прави и колкото доста бабанка (естествено очевидно несъмнено - това не може да бъде оспорено), толкова доста и упорит. 

В друга една митология го назовават Бобър, който се стреми към самостоятелност. И защото ще би трябвало да се оправи в една среда, би трябвало да демонстрира изумителна бодрост в изобретението. Ето още едно качество - досетливост. И следователно би трябвало да търси индивидуализация, тъй като в случай че не сте характерност, не можете да раждате изобретения. Или - изобретението, което може вашата разумност да даде ви индивидуализира. 

Можем да кажем за Телеца (което доста добре се вижда, когато е впрегнат понякога), какъв брой е начумерен, какъв брой е загадъчен и необщителен. Разбира се, както постоянно съм казвал, никой роден в една зодия в целокупност не може да е единствено неин по простата причина, че той идва с един отработен астрален и ментален собствен субстанциален свят. Някои идват със собствен отработен и подсъзнателен свят, който са градили в епохи, в хилядолетия. А за какво в даден миг една дата на раждането ще бъде тази на зодиакалния знак Телец - това е предмет на далечно виждане какво е имал да научи (дали да постави хомота...). Но той носи всичко от предишното. Отделен е въпросът какъв брой от всяка зодия е, и доколко е усвоил и приложил. В някого ще намерите търсачеството. Това, което Христос споделя: Търсете, и ще намерите; в други ще намерите: Чукайте и ще ви се отвори, тъй като не може да се качи горе, само че го има като потреба; и в трети: " Искайте, и ще ви се даде " (Матея 7: 7). Всичко е казано и всичко е обещано. Така че, когато индивидът идва и защото има известна причинност (може би не всеки път в такава суровост, в която се мисли) през седем прераждания да се сменя и половата групировка (т.е. правилата Мъж, Жена), несъмнено, с това се сменят и зодиакалните наличия. Или това, което е казано - рождена дата, която е предназначение. А този, който е приключил в огромна степен своето развиване, може в себе си да носи всички зодии. Но това напълно не значи, че той във всяка от тях всичко е усвоил и се е освободил от негативни черти като едно бохемство или фантазьорство... Те са нужни за дадената му възраст: възраст на мисъл, възраст на духовна бодрост. Така че когато кажем, че той може да пристигна с дванадесет зодии, не значи, че е идеален в такава степен, че няма да прояви някои от тези качества, които за дадения миг се назовават негативни. Не бива да се схващат нещата в тяхната буквалност или в тяхната идеалност. 

Нека когато човек надникне в тези зодиакални знаци и изчетените плюс-минуси, не се хване за главата и да каже: " Ох, какво съм бил! " Не! Човек е доста по-цялостен, доста повече от един зодиакален знак. А за какво в този момент е в този (пак повтарям), е предмет на далечно виждане. И от време на време потребността може да бъде равна на шанса. Тогава към този момент въздейства общественото състояние на родителите. Но когато една персона сама дефинира времето, сама дефинира мястото си, тогава, несъмнено че общественото състояние няма да играе роля, а той просто го употребява, с цел да може да се илюстрира в подобен миг, в такава среда, поради избрани неща. Така че не би трябвало да си слагаме воденичен камък и безусловно да се каже: " Ето моята зодия какво ми донесе ". Всяка зодия е потребна, с цел да се развие всичко. 

И всяка зодия си има драгоценен камък, който би трябвало да се знае, а също и по кое време и по какъв начин да се носи. Така че и Телецът си има своя - ахата. Той, споделят, му носи удача, пази го от злощастие. Разбира се, може да си избере от елементарните камъни, да вземем за пример бял корал или някои опали. Ведно с това Телецът има и известни талисмани нужди, каквито всеки зодиакален знак крие. За него, това е сапфирът, който е и талисманът на влюбените. А Телецът не може без това, тъй като е под въздействието на Венера (Venus). Венера дава и лирика, отработва и елегантен усет. Ето за какво някой ведно с хомота, който ще носи, ще би трябвало под въздействието на Венера в този точно зодиакален знак да пристигна, с цел да разсъни или да разгърне, или да пожъне (ако е сял) поетично въображение, елегантен усет, сензитивност към артистичност... Така че, благотворното въздействие, което има Венера върху човечеството се знае. Защото колкото и да й предоставяме еротичното начало, тя не е единствено еротизъм, тя е и благоволение, а щом е благоволение, Венера има една плодородна мощ върху човечеството. Затова се прави сравнението, че тя е по този начин великодушна в благодарността си, както е и Юпитер. 

Така би трябвало да се схващат тези неща, с цел да вземем техния добър аспект. За Телеца не се изключва и талантливост. Един Фройд е Телец, един Леонардо да Винчи е Телец. А какво е имал да учи Леонардо да Винчи... Неговата Мадона също крие секрети - Мона Лиза е един скришен приказ. И какво разкриват в този момент компютрите, че това е неговият облик вътре. Така че, не е лишен роденият в Телец от гениалности, не е лишен от ентусиазъм, както и в негативния знак, не е лишен от умопобъркване. Антитези има и те са нужни за баланс. Нежността, изящността, която дава Венера, не лишава индивида от немарливост, която също доста постоянно се забелязва; не лишава индивида от разхайтеност, тъй като обича сладникавостта, венериния вид. 

Пътят му е трудолюбието, устремено в търсене на високо мислене. И тук към този момент би трябвало да кажем за какво Телецът, комплициран на окомера на Посланието, го свързваме с третата точка: 

Отворен е новият храм - там има: олтар, престол и жезъл; чакаме Вашата жертвена смелост. 

Значи не е Телецът, който отваря. Но той е, който може - с трудолюбието си, със събуденото си подстрекателство, със своята резистентност, на която се крепи цялата Земя, и с това, че е земен и имобилен, т.е. корав (това е неговото естество) - в отворения храм да откри това, което е посочено. А точно: олтар - който той може да отбрани със своята мощ, може да му се придвижи в жертва за каквато, несъмнено, е бил обречен; престол - може да отбрани трона на Богинята на Луната (като знак на духовна бодрост и взимане посредством неговите рога на духовни сили е комплициран в тиарата на египетските фараони); скиптър - може с него да отработи оная равнища, за която е бил предопределен и да сътвори това, което в края на краищата най-вече те (Телците) крепят, и на което най-вече се дължи религията - традиционността. Защото шаблонност е негово качество. 

Така можем да кажем по какъв начин ще хармонизира нашето държание в един резонанс с този зодиакален знак. Родени или неродени в тази зодия в продължение на един месец тя ни съпровожда. И всеки прави своето в олтара, на трона и с жезъла. Енергиите в този месец, точно сили на усърдие, подстрекателство на резистентност, артистичност, възприятие за изящност, въображение, ни дават съображение да създадем от трона си повече от елементарното и от храма си - светилище. Така ние можем да хармонизираме това, което ще назовем, чаканата от нас, жертвена смелост. А тази жертвена смелост е да се работи над равнищата на Мъдростта, за която сме обречени, колкото и да не щем даже. Защото дадена е концепцията за един нов храм, поставени са знаците, с които Мъдростта се дефинира за ново съществуване и служение. Тогава нужна е жертвата, нужна е устойчивостта, нужна е и ръката на нашата смелост. Така се свързваме със зодиакалния знак Телец, с Посланието на Логоса в Неговото Искане. 

Какво е огромното, с цел да има наслада? Победа над нещо - огън, който гори и изгаря, само че не ви пояжда. Ето това е в този зодиакален знак, който може да основава и безпорядък, и смут; който може да основава отчаяние, неимоверна наслада или го виждате като максималист с въображението на родената фикция на богинята Афродита (защото тя самата е една фикция и една нереалност). Афрос от гръцки значи пяна. Пяна, от която е направена тя. Изчезва, изчезва... Пяната я хващате и я няма. Така е и любовта, а е направена цяла богиня. А у нас е събудено... и е осъществена смяна. Станали сме по-любвеобилни, по-добри - това, което може да направи Богинята на любовта. А знаете в Пигмалион, че тя съживи направената от слонова кост скулптура на Галатея. Значи, Богинята на любовта може да оживотвори едно материално тяло. И отново в реализирането на Посланието и на зодиакалния знак на Телеца е посочена третата точка от настояването за персоналното ни деяние. А тя гласи: „ Поискай, Господи, смирение, което ме освобождава от самомнителност! "  

Когато любовта влиза в нас и защото тя ведно с другите добродетели сътрудничи за нашето съвършенство - било като предназначение, което е обещано за тези, които са родени в тази дата, било като място на раждането като наклонност (тъй като всички сме родени тук, с цел да създадем светилище и храм), било като обществено предопределение или шанса, който ни е даден за надлежно време (не от това единствено да изходим от родителите, само че и от това, което ни е дадено) - може и би трябвало да разсъни в нас едно искане да бъдем послушни, с цел да намерим ключа да се освободим от самомнителност. Защото никоя обич не е единствено за някого - тя е за всички. 

И ние не бихме били положителни послушници, в случай че я запазим единствено за себе си. И затуй настояването е да ни освободи от самомнителност. А когато сме свободни от самомнителност, тогава можем да свършим това, което тя дава на света, а точно да създадем света оптимално възвишен. А знаете какво споделих - че Пътят Голготски е приключил и че в този момент сме в Път възвишен. В подобен случай зодиакалната значка на Телеца с неговата планета може да ни послужи да създадем, да вървим пътя си свободни от самомнителност - Път на божествено служение!

Изображение: Wikimedia Commons

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР