Тази зима Старият свят ще се сблъска с много трудности,

...
Тази зима Старият свят ще се сблъска с много трудности,
Коментари Харесай

Нито топлина, нито храна, нито връзки: Западната преса за идващата зима

Тази зима Старият свят ще се сблъска с доста компликации, главната от които е невиждана енергийна рецесия. Дори преди саботажа на съветските газопроводи в Балтика нямаше вестник в Европа, който да не рисува апокалиптична картина на близкия завършек на Европа. След детонациите на " Северен поток " европейците започнаха да разказват зимния интервал с обширната дума " колапс ". И това се отнася освен за неналичието на топлота и светлина.

Аксиома за енергийна рецесия

Изглежда, че проектът на Съединени американски щати за заличаване на Европа изпреварва графика. Дори и най-мързеливият и равнодушен европейски дилетант към този момент се досеща, че главната цел на офанзивата на Съединени американски щати е освен Русия, само че и Европа. И по-точно - Германия, като промишлен и стопански локомотив на континента, чието прекъсване неизбежно ще докара до " огромна меланхолия " в цяла Европа.

Съдейки по отговорите на читателите на изявления в пресата на Стария свят, европейският мирянин от дълго време е схванал, че спорът в Украйна играе ролята на украса, което беше безапелационно единствено през февруари-март тази година. Сега всичко е друго.

Медиите, и то освен европейските, рисуват доста тъжна картина. Ако комбинирате всички тези изявления по тематиката за идната зима, ще получите епично платно, наречено " Колапс ". Това е думата, която най-често се употребява от европейските вестници, пробвайки се да погледнат в бъдещето на континента за няколко месеца.

Излишно е да споделям, че даже в богата и в миналото постоянна Германия инфлацията на потребителските цени през днешния ден надвишава 10%.

Германия, икономическият гръбнак на Европа, беше отрязана от саботажа на нишките на Северен поток, осъществен от нейните „ другари и съдружници “, които, наподобява, вечно са прекъснали достъпа на бюргерите до на ниска цена съветски газ. Именно той беше мотор на растежа на немската стопанска система.

Докато немските, както и датските и шведските политици декларират желанието си да открият причинителите (явно ще търсят дълго и няма да ги намерят) за детонацията на газопровода „ Северен поток “, неизбежността на енергийната рецесия в Европа се трансформира в аксиома. Логично е да дадем обемисти, необработени цитати от западната преса, които красноречиво демонстрират действителната картина на идната европейска злополука.

Кой ще нарисува по-страшна картина?

Германският Junge Welt разгласява прочувствено изявление с пенсионерката Никол Линднер, член на Алианса за деяние за преразпределение, която приканва за митинги против политиката на държавното управление за обедняване.

" Вие сте пенсионер и получавате пенсия под 500 евро на месец. При растящите цени на силата по какъв начин ще изкарате зимните месеци? " пита кореспондентът на вестника. А ето и честния отговор на стара германка:

" Ще бъде много ужасно. Още не съм решила да пусна парното. Но най-вече ме тревожи, че доста хора, на които им е прекомерно студено, стартират да палят огън в домовете си. И не изключвам тази зима хората да мръзнат вкъщи. Така че виждам на идващите месеци с суматоха и се надявам, че митингите против политиката на обедняване ще порастват. "

„ Каква помощ възнамерява държавното управление за пенсионери като вас? - продължава да пита журналистът Юнге Велт.

" Има еднократно заплащане от €300, което множеството пенсионери няма да получат до януари. Дотогава може да е доста студено. Освен това тази помощ е капка в морето. Вместо това би трябвало да осигурите на всички топли жилища и да намалите облагите на енергийните компании ", дава отговор пенсионерът.

На крачка от бедствието

Под такова простичко заглавие италианският вестник Il Giornale разгласява публикация, която наподобява повече на просветителна стратегия по стопанска система за италиански политици, управлявали до неотдавна страната.

" Гледайки държанието на политиците през тази година, би трябвало да сме комплицирани не толкоз от неналичието им на някаква тактика (това е просто невероятно да се изисква от тях), а от обстоятелството, че те въобще не са наясно какво е случва се под носа им ", написа Il Giornale.

За страдание пристигна време за заплащане на сметките. Физически имаме по-малко газ, в сравнение с ни е нужен. И това, което получаваме, ще коства скъпо. Скоро би трябвало да решим по какъв начин да се оправим с нормирането ", споделят още от вестника.

" При стремглави скокове на цените пазарът си прави работата: убива тези, които употребяват най-вече... Трябва да решите кого да спасите, имайки поради едно доста съответно нещо... А точно равнището на развиване на енергетиката на страната е първият индикатор за нейния разцвет ", показва италианското издание.

Прогноза на Goldman Sachs

Британският The Economist не се лимитира с суматохата си от идната зима и написа, че зимата на идващия сезон ще бъде по-лоша от идния:

" Кризата в Европа няма да свърши напролет. Goldman Sachs неотдавна предвижда, че цените на газа идващото лято ще бъдат към 235 евро за мвт/ч (l Европа се мери в евро за мегаватчас), по-високи от днешните. "

" Цената преди пандемията беше към 20 евро за мегават час. Фючърсите на електрическа енергия в Германия за четвъртото тримесечие на 2023 година са по-високи от тези за четвъртото тримесечие на тази година. Дори във Франция - където политиците се надяват, че доста нуклеарни реактори, които сега са затворени за поддръжка, ще започват още веднъж през 2023 година - паниката е за идната зима, а не тази ", пишат британците.

Има няколко аргументи цените да останат високи. Ако зимата е изключително студена, европейските хранилища може да са съвсем празни до март. През 2022 година съветският газ оказа помощ за запълването им. Въпреки това, през лятото на доставката му спря.

И защото те няма да бъдат обновени през 2023 година заради бойкот в Северен поток, синьото гориво за попълване на европейските ресурси ще би трябвало да се доставя от други източници. А самите доставки също може да бъдат лимитирани, тъй като Норвегия е затворила своите газови уреди за поддръжка. Всичко това провокира " съществено безпокойствие ", написа The Economist, базирайки се на финансови анализатори.

Ще се бият или не?

Така че е ясно, че високите цени на газа са главната причина за повишението на цените на електрическата енергия в Европа. В същото време на енергийния пазар на Европейски Съюз се случват събития, които наподобяват нелогични в изискванията на енергийна рецесия и способстват за нейното задълбочаване.

Така да вземем за пример решението на френските управляващи да затворят редица свои атомни електроцентрали за ремонт наподобява изцяло несвоевременно за всички в Европа. Възобновяването на работата им на цялостен потенциал е от решаващо значение, защото Франция е експортьор на електрическа енергия. Но Париж споделя, че това ще отнеме време. Изглежда, че някой във Франция е в това време със „ злия Путин “.

В същото време Германия, където печели парадоксът на последователите на „ зелената сила “, съществено мисли за удължение на периода на употреба на две от трите останали атомни електроцентрали в страната, и то единствено доникъде на април 2023 година

Но атомните електроцентрали биха пестили газ. Кой пречи на германците да удължат живота на атомната централа, единствено и единствено с цел да не мръзнат нито тази, нито другата зима такива пенсионери, за каквито Юнге Велт писа.

Полша от своя страна ограничи износа на електрическа енергия за Германия, с цел да понижи личните си цени на електрическата енергия и да не изгаря прекалено много въглища.

С други думи, колкото по-дълго се проточи енергийната рецесия, толкоз по-остри ще бъдат политическите спорове вътре и сред страните по отношение на достъпа до сила. До какво ще докара всичко това: до обществени протести в страните от Европейски Съюз и до междудържавни войни за топлота и светлина? По един или различен метод, знаменателят ще бъде крайната липса на сила и високите цени за нея през 2023 година

" Китай няма да бъде... " И връзки също

Липсата на енергийни източници тази зима в Европа може да докара до даже по-сериозни последствия от покачването на цените на силата. Въпреки че, наподобява като че ли какъв брой още по-сериозно?

Сривът може да настъпи в областта на мобилните връзки. Някога немислимото може да се случи и мобилните телефони може да спрат да работят в Европа тази зима, в случай че спиранията на електрозахранването или рестриктивните мерки извадят от строя елементи от мобилните мрежи в целия европейски район.

Според Reuters сега няма задоволително аварийни системи в доста европейски страни, с цел да се оправят с солидни спирания на зареждането. И това усилва вероятността от спирания в работата на мобилните телефони.

Страните от Европейския съюз, отбелязва Ройтерс, „ се пробват да подсигуряват, че връзките остават, даже в случай че спирането на електрозахранването ще изтощи аварийните акумулатори, конфигурирани на хиляди клетъчни антени, разпръснати на територията им “.

В Европа има съвсем половин милион телекомуникационни кули и множеството от тях имат аварийни акумулатори. Въпреки това, тези източници на сила ще устоят единствено към 30 минути, с цел да работят с мобилни антени. И тогава в мобилния телефон ще се чуят къси звукови сигнали и Европа ще потъне в „ информационен мрак “.

В момента представители на телекомуникационни компании водят договаряния с управляващите на разнообразни страни, с цел да подсигуряват, че клетъчните кули са изолирани от общата електрическа мрежа.

Това би могло да обезпечи непрекъсната връзка най-малко за полицията, военните, основни промишлени уреди и лечебни заведения. Такива договаряния се водят от телекомуникационни компании, по-специално с управляващите на Франция, Италия, Швеция и Германия. В тази връзка Ройтерс цитира особено изказване на представител на френското министерство на финансите:

" Може би тази зима ще подобрим знанията си по тази тематика, само че изолирането на мобилна антена от останалата част от мрежата не е елементарно. "

Тоест няма да има връзка.

Какво следва от това?

Недалновидната политика на управлението на страните от Европейски Съюз, които след Съединени американски щати нападнаха Русия със своите наказания, докара до енергийна рецесия, която от своя страна се трансформира в детонатор на икономическата и социално-политическа рецесия в Европа.

Може би Европа след Втората международна война не е претърпяла такива катаклизми, които към този момент са засегнали континента и заплашват единствено да се засилят.

Човек може единствено да гадае за мащаба, който ще вземе недоволството на европейските нации тази зима и идната пролет. В някои страни, като Италия, броят на недоволните прерасна в качеството на властта: съгласно резултатите от парламентарните избори ще има ново държавно управление. Изглежда, че подобен сюжет чака всички страни в Европа. Ако оцелеят през зимата.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР