Тази вечер в около 19:30 ч. българско време от космодрума

...
Тази вечер в около 19:30 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

Успех: частната компания Ексос изстреля възвръщаема суборбитална ракета Сардж и тя се прибра с парашут!

Тази вечер в към 19:30 ч. българско време от космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико излетя частната галактическа ракета на Ексос Аероспейс “Сардж ”. На борда на ракетата пътуваха опити за потребностите на НАСА, университета Централна Флорида, университета Пърдю и някои частни компании. Целевата височина, която ракетата трябваше да доближи, бе към 80 километра – началото на галактическото пространство съгласно американската формулировка. 

Все още не е ясно дали задачата е реализирана (възможно е това да не е така), само че полетът на ракетата протече безпрепятствено, моторът се изключи по проект, след което “Сардж ” се завърна на Земята чрез парашути. Екипът на частната компания ще я рециклира и изстреля отначало.

Днешният полет бе втори за “Сардж ”. Предният бе извършен на 25-ти август 2018 година Тогава ракетата съумя да доближи единствено 28 километра височина, само че огромна част от технологиите на Ексос бяха валидирани, затова компанията смята теста за сполучлив. 

Освен това и двата полета бяха извършени от Спейспорт Америка – рядко употребен космодрум в Съединени американски щати. Построен значително със средствата на данъкоплатците в Ню Мексико, космодрумът чака своя звезден момент. Това е главното място, откъдето Върджин Галактик ще изстрелва туристите в космоса. Компанията на Ричард Брансън организира два пилотирани галактически полета – през декември 2018-та и през февруари 2019 година, като тези полети бяха осъществени от космодрума в Мохаве, Калифорния. След още към два теста, Върджин Галактик ще се реалокира в Ню Мексико. 

Напомням на читателите, че Ексос Аероспейс е правоприемник на остарялата компания Армадило, основана от разработчика на видеоигри Джон Кармак. За страдание Армадило банкрутира и през 2013 година Кармак замрази активността на компанията. Но пък за наслада през 2015 година новооснованата компания Ексос изкупи огромна част от активите и доста от някогашните служащи на Армадило се причислиха към нея. Така работата върху ракетата “Сардж ”, по която Армадило работеше през месеците преди банкрута, беше обновена.

Видео от полета: тук (youtube връзка)

Кадър от днешното политане. Photo credit: Exos Aerospace

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР