Тази вечер в 23:46 ч. българско време от Северноатлантическия регионален

...
Тази вечер в 23:46 ч. българско време от Северноатлантическия регионален
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическа ракета Антарес изпрати американския кораб Роджър Чафи на път към МКС!

Тази вечер в 23:46 ч. българско време от Северноатлантическия районен космодрум на остров Уолопс, Вирджиния, излетя американската галактическа ракета “Антарес ” с товарния галактически транспортен съд “Роджър Чафи ” от серията “Сигнус ”. С това бе положено началото на 11-тата и най-продължителна галактическа експедиция на Нортроп Груман за потребностите на НАСА. 

На борда на кораба пътуват 3 347 кг хранителни запаси за астронавтите и научни опити. Скачването с Международната галактическа станция е планувано за петък.

Общо 40 мишки летят към МКС на борда на “Роджър Чафи ” в границите на изследване, което ще ревизира успеваемостта на имунизациите против тетанус. Половината мишки са към този момент имунизирани и ще бъдат реваксинирани в космоса, а другата група животни не са имунизирани и ще получат първата си ваксина в орбита. На Земята има обособен набор имунизирани мишки, които ще служат за контрола. Изследователите ще изучават по какъв начин галактическите условия въздействат върху имунния отговор. 

Напомням на читателите, че корабът “Роджър Чафи ” е кръстен на един от тримата починали астронавти от задача “Аполо 1 ”. Само той единствен от триото не е летял в космоса, до момента в който останалите двама (Върджил Грисъм и Ед Уайт) са били на други галактически задачи преди повредата. Затова от Нортроп Груман са решили да почетат точно него. Мисията на “Роджър Чафи ” ще продължи до юли, когато ще честваме половин век от пилотирания полет на “Аполо 11 ” до Луната. Посланието на Нотроп Груман е недвусмислено: нямаше да има “Аполо 11 ” без саможертвата на хора като Чафи. Затова през днешния ден, когато нови и съвременни кораби изхвърчат в космоса, ние си спомняме за починалите титани, проправили пътя на човечеството към звездите. 

Видеозапис от днешния полет изгледайте тук (Youtube link)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР