Тази вечер в 23:26 ч. българско време от космодрума Байконур

...
Тази вечер в 23:26 ч. българско време от космодрума Байконур
Коментари Харесай

УСПЕХ! Союз ТМА-20М с трима души излетя!

Тази вечер в 23:26 ч. българско време от космодрума Байконур излетя галактическата ракета “Союз ФГ ” с пилотируем галактически транспортен съд “Союз ТМА-20М ”. На борда на кораба са съветските космонавти Олег Скрипочка и Алексей Овчинин и астронавтът на НАСА Джеф Уилиамс. Девет минути след старта корабът се отдели наред от третата степен на ракетата-носител и стартира независим полет.

След шест часа се чака корабът да реализира съединяване с “Международната галактическа станция ”.

Това бе последният полет на транспортен съд от серията “Союз ТМА ”. През юли 2016 година ще излети първият пилотиран транспортен съд от серията “Союз Министерски съвет ”. Тези кораби ще имат основни усъвършенствания – нови и по-добри слънчеви акумулатори, нова система за доближаване и съединяване “Курс НА ”, която е половин пъти по-лека от миналата система, нов компютър “ЦВМ ” с 10 пъти по-малко тегло и доста по-малък размер от предходния “Аргон-16 ”, съществуване на системи ГЛОНАСС/GPS за локализация на кораба след кацането и други усъвършенствания.

Тримата души, които излетяха през днешния ден, ще се причислят към сегашните поданици на “Международната галактическа станция ” Тим Копра (астронавт на НАСА), Тим Пийк (астронавт на ЕКА, Великобритания) и Юрий Маленченко (космонавт на Русия). Така екипажът на станцията ще стане още веднъж шестчленен.

В чест на 55 годишнината от полета на Юрий Гагарин, която ще отбележим през април, корабът “Союз ТМА-20М ” беше декориран с лого с лика на първия космонавт на планетата.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР