Тази вечер в 22:45 ч. българско време от историческата площадка

...
Тази вечер в 22:45 ч. българско време от историческата площадка
Коментари Харесай

НЕВЕРОЯТЕН УСПЕХ! Свръхтежката ракета Фолкън Хеви изпрати в орбита Тесла Роудстър!

Тази вечер в 22:45 ч. българско време от историческата площадка на центъра Кенеди LC-39A, от която в предишното са изхвърчали пилотираните експедиции до Луната “Аполо ”, в космоса се насочи за пръв път свръхтежката ракета на СпейсЕкс “Фолкън Хеви ”. 

Това е първата ракета със дарба да изстрелва над 50 тона потребен товар, създадена в Съединени американски щати след приключването на лунните експедиции “Аполо ” и изстрелването на галактическата станция “Скайлаб ”. Понастоящем “Фолкън Хеви ” може да извежда в околоземна орбита 57 тона, в случай че лети във възвръщаем режим, а в невъзвръщаем режим – 64 тона.

По време на днешния полет “Фолкън Хеви ” хвърча във възвръщаем режим. Всички първични стадии от полета минаха изцяло сполучливо – отлитането, отделянето на страничните ускорители, разделянето на степените, запалването на мотора на втората степен и въвеждането на потребния товар в околоземна орбита.

Но има и една разлика сред актуалната ера и епохата на стратегия “Аполо ”, колкото и да обичаме да ги съпоставяме. Ракетата “Сатурн 5 ” е била невъзвръщаема, до момента в който съставените елементи на първата степен на “Фолкън Хеви ” биха могли да се връщат на Земята. В рамките на днешния полет бе реализиран още един незабравим триумф – връщането на двата странични ускорителя по едно и също време:

Кадър от днешното приземяване на страничните ускорители. Photo credit: SpaceX

За страдание съгласно предварителната информация централното ядро на ракетата не е направило сполучливо кацане на плаващата платформа, само че едва ли този факт може да помрачи днешния триумф. 

Засега потребният товар под формата на баласт, автомобил “Тесла Роудстър ”, манекен, облечен в скафандър, голям брой камери и датчици се намира в първична околоземна орбита. Полетът продължава – шест часа след изстрелването чакаме ново запалване на втората степен и отправянето на потребния товар по посока на планетата Марс!

Едно е ясно – днешният полет е сполучлив. Много по-успешен, в сравнение с самият Илон Мъск се надяваше (той предричаше 50%-тен късмет за повреда и се молеше тази повреда да не стане наоколо до стартовата площадка). 

Полетът несъмнено беше събитието на 2018-та година. Не едно от събитията. А събитието. Независимо какво ще се случи оттук нататък през годината, нищо не може да засенчи триумфа на СпейсЕкс.

Защото през днешния ден, след близо пет десетилетия спиране, от стартовите площадки на Съединени американски щати още веднъж летят свръхтежки ракети. Днес, след цели пет десетилетия хиатус, СпейсЕкс повтори ранните триумфи на “Аполо 4 ” и “Аполо 6 ”. 

Дано това е единствено началото. Дано хора напълно скоро се насочат още веднъж към Луната и за пръв път измежду планетите от Слънчевата система. 

Днешният полет беше наблюдаван в действително време от стотици хиляди хора чрез стриймовете на СпейсЕкс в Ютуб. Няколко хиляди гледаха старта наоколо до самата площадка. Сред тях бе и астронавтът на “Аполо 11 ” и вторият човек, стъпил на Луната – Бъз Олдрин. 

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР