Тази сутрин в 08:33 ч. българско време от новозеландския космодрум

...
Тази сутрин в 08:33 ч. българско време от новозеландския космодрум
Коментари Харесай

Успех: частната американска ракета Електрон на Рокет лаб изведе в орбита първата си мисия за НАСА

Тази заран в 08:33 ч. българско време от новозеландския космодрум на полуостров Махия излетя американската галактическа ракета “Електрон ” на компания Рокет Лаб. По-малко от час по-късно в околоземна орбита бяха изведени 13 спътника като част от задачата на НАСА ELaNa-19.

ELaNa е редуциране от Educational Launch of Nanosatellites – т.е. това са дребни спътници, чиято съществена цел е най-много просветителна. Спътниците ще извършват разнообразни задания в космоса – да вземем за пример един от тях ще мери равнището на радиация в поясите на ван Алън, различен ще тества технологията “слънчево корабоплаване ”, трети ще ревизира успеваемостта на роботизирана технология, създадена чрез 3D щемпел. 

Днешният полет бе трети и финален за Рокет лаб през 2018-та година. Първият полет бе през януари, към момента изпитателен, а макар рисковете ракетата доближи до орбита и изведе четири спътника. Вторият се случи месеци по-късно, през ноември, с шест спътника. Самият факт, че в този момент имаме нов полет толкоз скоро след ноемврийския, потвърждава капацитета на частната компания. Тя се утвърждава като постоянен транспортьор на дребни изкуствени спътници, а конкуренцията в лицето на сходни американски компании като Вектор и Върджин Орбит, както и на няколко китайски стартъпа, остава надалеч обратно. Нито една от тези съперници компании не е съумяла да изведе даже и един тестов сателит към сегашния миг. Разбира се, през 2019-та нещата могат да се трансформират. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube link)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР