Тази сутрин от сводката на украинския генерален щаб, която военните

...
Тази сутрин от сводката на украинския генерален щаб, която военните
Коментари Харесай

Украинският генщаб премести фронта южно от Маринка

Тази заран от сводката на украинския общоприет щаб, която военните разгласяват всяка заран, не се оповестява за боеве в региона на Маринка. До този миг генералният щаб непроменяемо съобщаваше за отбитите офанзиви там. Вместо това за боевете в Донецка област, фронтовата линия, където украинците сдържат съветската войска, се чертае за региона на Новомихайловка. Там са били отбити шест офанзиви.

Новомихайловка се намира на шест километра южно от Маринка.

Вчера министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу рапортува пред съветския президент Владимир Путин за " освобождението " на Маринка, която към този момент била под контрола на съветските войски.

На съветското известие през вчерашния ден военният представител на украинската формация " Юг " Александър Щупун реагира с отричане и съобщи, че украинските сили към момента са в административните граници на Маринка, макар че градът е изцяло погубен.

По информация обаче на някои украински военни блогъри руснаците са навлезли от западните елементи на Маринка и са достигнали границите на прилежащото село Георгиевка.

Във военни условия е невероятно в действен порядък да се ревизират изказванията на публични лица от воюващите страни.

Може да се означи обаче, че съветските военни оповестяват най-малко за 20-ти път за завладяването на обитаемото място. В началото на войната на Русия против Украйна съвсем всяка седмица представителят на Министерство на защитата Игор Конашенков включваше Маринка в отчета си за " освободените " обитаеми места от съветската войска. Към юни 2022 година украинска мониторингова група беше преброила, че Маринка е освобождавана цели 17 пъти от началото на офанзивата през февруари месец.

От една страна, завладяването в този момент на Маринка от съветските войски е дребна победа. Градът, който се намира западно от Донецк, до 2014 година имаше към 10 хиляди поданици, в този момент е погубен съвсем до основи. Още през лятото украински бойци споделиха, че обитаемото място е мъчно да се пази, тъй като не е останало нито едно обикновено барикада или леговище.

От друга страна, армията на Шойгу получава освен руини, само че и поле за маневриране. На първо място, той получава опция да нападна от Маринка друга цитадела на украинските въоръжени сили - Новомихайловка, ситуирана на юг, и при триумф да стартира нахлуване по фланговете към украинския плацдарм в региона на Угледар. Тъй като борбите за Новомихайловка към този момент са почнали, можем да предположим, че съветското командване е почнало да извършва този проект.

За украинските въоръжени сили плацдармът на Угледар има огромно оперативно значение и е явно, че нямат желание да предават даже подстъпите към него.

Друга евентуална посока за нахлуване на съветските войски може да бъде автомагистрала H15, водеща на запад към град Курахово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР